Jövő héten Joe Biden is részt vesz a brüsszeli EU-csúcson

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Külpol

Ahol szó eshet további, összehangolt szankciókról és Európa energiaellátásáról is.

Brüsszelbe jön az Egyesült Államok elnöke jövő héten csütörtökön, értesült az EUrologus magas rangú európai tanácsi forrásból.

A hvg.hu-n megjelenő EUrologus azt írja, hogy Joe Biden az európai állam- és kormányfők március 24-25-i csúcstalálkozójának első napjára érkezik. A pontos napirend ugyan még nem ismert, de a legfontosabb helyen az orosz-ukrán háború szerepel majd.

Ott szó eshet további, összehangolt szankciókról, az ukrán nép és vezetés támogatásáról. Ahogy szóba kerülhet Európa energiaellátása is, mivel az EU egyre kevesebb földgázt és kőolajat akar vásárolni Oroszországtól és a kieső, de a szükséges mennyiség jelentős részét az Egyesült Államokból szeretnék pótolni a tagállamok.

Ahogy a lap megjegyzi, Biden a múlt héten jelentett be az energiahordozókra is kiterjedő importtilalmat az Oroszországból érkező termékekre. Az EU-ban, amely Amerikával ellentétben importálja a felhasznált energiaforrások jelentős részét, nincs egyetértés a kérdésben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!