Morawiecki: "Kijevben írják a történelmet. Itt harcol a szabadság a zsarnokság világával"

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Külpol

Megérkezett Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő.

Az ukrán fővárosba ért Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes - derült ki Morawiecki kedd esti Facebook-bejegyzéséből.

"Minél hamarabb meg kell állítani ezt a Keleten zajló tragédiát. Ezért vagyunk Kijevben Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettessel, Petr Fiala és Janez Jansa kormányfőkkel" - olvasható Morawiecki bejegyzésében.

Az ukrajnai háború "egy kegyetlen zsarnok tetteinek eredménye" - írta Morawiecki, hozzátéve: Vlagyimir Putyin orosz elnök védtelen civileket támad meg, bombákat dob ukrajnai városokra és kórházakra. A háború miatt "a világ elveszítette a biztonságérzetét, ártatlan emberek halnak meg és elveszítik egész életük munkájának gyümölcsét" - fogalmazott a lengyel kormányfő.

A lengyel, a cseh és az szlovén politikai vezetők kijevi látogatását reggel a varsói kormányfői hivatal jelentette be. Kijevben Morawiecki, Kaczynski, Fiala és Jansa az ukrán elnökkel és a kormányfővel, Volodimir Zelenszkijjel, illetve Denyisz Smihallal találkoznak.

Morawiecki a Twitterre is posztolt, ahol azt írja:

Itt, a háború tépázta Kijevben írják a történelmet. Itt harcol a szabadság a zsarnokság világával. Itt dől el mindannyiunk jövője. Az EU támogatja Ukrajnát, akik számíthatnak a barátai segítségére - ezt az üzenetet hoztuk Kijevbe ma.

Ez érdekesen cseng annak fényében, hogy Orbán Viktor nem tartott kollégáival Kijevbe, Havasi Bertalan pedig mindössze annyit közölt, hogy "a miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe."

Később Szijjártó Péter is reagált arra, hogy miért nem ment ma Orbán Viktor Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfővel együtt. A külügyminiszter azt mondta: "mi kizárólag Magyarország érdekeit képviseljük és nem lehet más a célunk, mint hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból." Majd hozzátette, hogy Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert "ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük" a fegyverek szállítását Ukrajnába.

A lengyel miniszterelnök hivatala a látogatásról egyébként azt közölte, hogy "az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe", az útról pedig az Európai Tanács elnökével és az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat.

Címlapképünk forrása: Mateusz Morawiecki Twitter oldala

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk