Nagy-Britannia és az USA felhagy év végéig az orosz olaj importjával, az EU más megoldást keres

  • narancs.hu
  • 2022. március 8.

Külpol

Újabb reakciók Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen indított háborújára. 

Nagy-Britannia az év végéig felhagy az orosz olaj és olajtermékek importjával – jelentette be Kwasi Kwarteng brit gazdasági miniszter. Hozzátette, a piac már megkezdte az orosz olaj kiszorítását, amelynek jelenleg közel 70 százaléka nem talál vevőt. Az Egyesült Királyság jelentős olaj- és olajtermék-termelő, emellett jelentős tartalékokkal is rendelkezik. "Oroszországon kívül importunk túlnyomó része megbízható partnerektől származik" – tette hozzá a miniszter.

Kwarteng elmondása szerint azt is vizsgálják, hogy a brit gázszükséglet 4 százalékát fedező gázimportot miként tudnák megszüntetni, és mással kiváltani.

A brit lépés összhangban van a Washington által bejelentett döntéssel. Joe Biden elmondta, az Egyesült Államok teljes importtilalmat vezet be az orosz olaj-, földgáz- és szénimportra. Az amerikai elnök közölte: nem fogjuk támogatni Putyin háborúját – utalva arra, hogy a háború miatt 130 dollár fölé emelkedett a nyersolaj hordónkénti ára. 

Az orosz olaj az Egyesült Államokba érkező összes nyersolajszállítmány mintegy 3 százalékát tette ki tavaly az amerikai Energiainformációs Hivatal adatai szerint. Az összes orosz olaj és kőolajtermék behozatala az amerikai összmennyiség mintegy 8 százalékát tette ki.

Az Európai Unió egyelőre óvatosabb álláspontot képvisel a kérdésben. Az energiahordozók az új szankciós körbe sem kerültek be, ezzel szemben az Európai Bizottság arra tett javaslatot, hogyan tudnának a közösség országai már jóval 2030 előtt függetlenedni az orosz fosszilis üzemanyagoktól. 

Az orosz energiaszállítások embargójának árnyoldalaira hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Német Energia- és Vízipari Szövetség, a BDEW. Egy ilyen embargó "masszív negatív hatással lenne a német gazdaságra és a fogyasztókra is" – jelentette ki Kerstin Andreae, a BDEW igazgatója. "Minden intézkedést mérlegelni kell, hogy nem vezet-e elfogadhatatlan torzulásokhoz. A dolgok jelenlegi állása szerint csak részben tudnánk helyettesíteni az orosz import földgázt. Az olyan alternatívák, mint a cseppfolyósított földgáz, segíthetnek ugyan pótolni a kieső mennyiségeket, más alternatív energiahordozók viszont, mint például a biogáz, csak korlátozottan állnak rendelkezésre."

Londoni pénzügyi elemzők szerint Európában inflációs sokkot, az orosz gazdaságban összeomlásszerű recessziót okozna, ha az ukrajnai háború miatt érvényesített szankciók közé bekerülne az orosz földgáz és a nyersolaj importjának betiltása. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics kedden bemutatott tanulmányában közölte: modellszámításai szerint az orosz földgáz- és nyersolajszállítások leállítása esetén az irányadó északi-tengeri Brent olajféleség hordónkénti ára rövid távon 160 dollárra, a földgáz európai szabadpiaci ára megawattóránként 300 euróra szökne fel. A földgáz- és a nyersolajexport tavaly Oroszország hazai össztermékének (GDP) 15 százalékát, a teljes orosz áruexport felét tette ki. A Capital Economics londoni elemzői közölték: számításaik szerint az olaj- és a földgázexport leállása esetén az orosz GDP-érték 25 százalékkal zuhanna az idén, a rubel további 35 százalékkal gyengülne a dollárhoz képest és elérné a 200 rubel/dollár árfolyamot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk