Justin Trudeau bejelentette: Kanada 53 millió dollárnyi segélyt küldő az élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenvedő venezuelaiaknak

  • narancs.hu
  • 2019. február 4.

Külpol

A kanadai miniszterelnök szerint ez világos üzenet, hogy országa nem hagyja magára a venezuelai népet.

Kanada 53 millió kanadai dollár összegű segélyt küld a venezuelai népnek – jelentette be a limai csoport ottawai találkozóján a kanadai miniszterelnök hétfőn.

Justin Trudeau azt mondta, hogy kormánya az összeg egy részéből a mintegy 3 millió venezuelai menekültet szeretné segíteni. „Kanada a venezuelaiak legégetőbb szükségleteire küldi a pénzt” – jelentette be a miniszterelnök a találkozó megnyitóján, hozzátéve, a döntés egyben világos üzenet a venezuelai népnek, hogy a csoport nem hagyja őt magára.

A kanadai miniszterelnök kifejtette továbbá, hogy a segély nagy része megbízható partnerek közvetítésével jut el a venezuelaiakhoz, továbbá részesednek belőle a Venezuelával szomszédos országok is, hogy így segítsék őket a menekültek ellátásában.

A 14 amerikai országot tömörítő limai csoport külügyminiszterei a nap folyamán ültek össze a venezuelai válság megvitatására. A csoport országai, Mexikó kivételével, a múlt héten már bejelentették, elismerik Juan Guaidót, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlament elnökét Venezuela ideiglenes államfőjeként.

Venezuelai válság: Az EU tagállamai el fogják ismerni Juan Guaidót

Annak érdekében, hogy mielőbb szabad és tisztességes választásokat tarthassanak Venezuelában. Az Európai Unió tagállamai el fogják ismerni Juan Guaidót, az ellenzéki többségű caracasi parlament elnökét Venezuela ideiglenes államfőjeként - derült ki hétfőn a Reuters hírügynökség birtokába jutott uniós közlemény tervezetéből. Több uniós ország már bejelentette, hogy elismeri Guaidót annak érdekében, hogy mielőbb szabad és tisztességes választásokat tarthassanak Venezuelában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Helga Schmid, az Európai Unió külügyi szolgálatának főtitkára videokonferencián vesz részt a tanácskozáson. Hétfőn közben újabb országok ismerték el Juan Guaidót Venezuela ideiglenes államfőjeként, miután a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro újraválasztásának törvényességét a venezuelai ellenzék mellett a nemzetközi közösség jelentős része is vitatta.

A dél-amerikai országban azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó január 23-án, a Nicolás Maduro elleni tüntetésen ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát, hogy mielőbb szabad és tisztességes választásokat tarthassanak az országban.

A venezuelai helyzetről a múlt héten írtunk részletesen:

Mintha a NER bukna itthon, olyan most a helyzet Venezuelában

Elmagyarázzuk, mi történik Venezuelában, és hogy mi várható az elkövetkezendőkben.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk