Az orosz fiatalok 41 százaléka kivándorolna az országból. Putyin szóvivője szerint ez az arány nem annyira magas

  • narancs.hu
  • 2019. február 4.

Külpol

Elvégre minden csak nézőpont kérdése.

Az orosz összlakosság körében mindössze 17 százalék azoknak az aránya, akik szívesen kivándorolnának, de 18-tól 24 éves korig terjedően ez az érték eléri a 41 százalékot – derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából, melyet az MTI szemlézett.

A 25 és 39 év közötti rétegnél 24, 40 és 54 év között 13, de az 55 esztendősnél idősebb korosztály képviselői közül már csak 5 százalék keresné külhonban a boldogulást. Amíg a moszkvaiak között 21, addig a falusi és vidéki lakosok között 11 százalékos a hajlandóság a szülőföld elhagyására.

A 18 és 24 év közötti megkérdezettek között 4 százalék negatívan, 51 százalék semlegesen, 45 százalék pedig pozitívan viszonyul az emigránsokhoz. Ugyanez az arány az 55 év felettieknél 23, 55 és 19 százalék.

Vlagyimir Putyin egy hokkimeccsen

Vlagyimir Putyin egy hokimeccsen

Fotó: MTI/EPA/Pool/Kreml/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a fiatalok kivándorlási hajlandóságát firtató újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy „ez egy nem annyira magas, meglehetősen absztrakt természetű mutató”. Szerinte közvélemény-kutatások egyes adatait nem szabad az adott témában feltett kérdések összességétől elszakítva értelmezni. Azt mondta, hogy a felmérés szerint az oroszok többsége nem kívánja elhagyni hazáját, ilyen módon pedig „minden viszonylagos”.

Figyelmébe ajánljuk