Kegyelmet kapott Politkovszkaja egyik gyilkosa

  • narancs.hu
  • 2023. november 14.

Külpol

Húsz év börtönre ítélték, kilencet letöltött, aztán jelentkezett ukrajnai harcra, és fél év után szabad ember lett.

Elnöki kegyelmet kapott Oroszországban Szergej Hadzsikurbanov korábbi moszkvai rendőrtiszt, akit az Anna Politkovszkaja újságírónő elleni merényletben való részvétele miatt 2014-ben húsz év börtönre ítéltek – írja a BBC.

Anna Politkovszkaja a Novaja Gazeta című újságnak írt riportokat, többek között az orosz elit visszaéléseiről, Putyin elnök viselt dolgairól és a csecsenföldi háborúról. Tényföltáró munkája miatt gyakran megfenyegették, egyszer elrabolták, összeverték, eljátszották a kivégzését. A beszláni túszdráma helyszínére utazva menet közben, a repülőgépen megmérgezték, de azt is túlélte, és írt tovább. Végül a házuk lépcsőházában lőtték agyon 2006. október 7-én. 

A gyilkosság ügyében zajló vizsgálat 2014-ben jutott el a bírósági szakaszba. Az nem derült ki, ki rendelte el a gyilkosságot, de öt embert ítéltek el. A bíróság szerint a fegyvert Rusztam Makhmudov sütötte el, ő életfogytiglani börtönbüntetést kapott, ahogyan nagybátyja, Lom-Ali Gaitukajev is.  Makhmudov testvéreit, Dzhabrailt és Ibragimot 14 és 12 év fegyházra ítélték. Hadzsikurbanov az ítélet szerint logisztikai segítséget nyújtott a merénylőknek. Húsz év börtön volt a büntetése.

Amikor az orosz védelmi minisztérium fogvatartottakat toborzott az ukrajnai háborúba, Hadzsikurbanov jelentkezett, és teljesítette a szerződésben vállalt féléves frontszolgálatot. 

Ügyvédje, Alekszej Mihalcsik most nyilatkozott, azt mondta, hogy Hadzsikurbanov a szolgálatért elnöki kegyelemben részesült, így már szabad ember.

 

A címlapkép 2009-ben készült a Politkovszkaja tiszteletére szervezett megemlékezésen. Fotó: MTI/EPA Maxim Shipenkov

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk