Két erdélyi megyében vannak a magyarok többségben

  • narancs.hu
  • 2023. január 31.

Külpol

A teljes román lakosság 6 százalékát alkotják.

A romániai megyék közül Hargita megyében a legnagyobb a magyar nemzetiségűek aránya (85,7 százalék), illetve Kovászna megyében (71,8 százalék) – írja a Transtelex a népszámlálási adatok alapján. Maros megyében 35,6 százalékot tesznek ki a magyarok.

A három székelyföldi megyén kívül Szatmár (31,4 százalék), Bihar (22,3 százalék) és Szilágy megyében (20,8 százalék) élnek viszonylag sokan azok, akik magyarnak vallották magukat.

A tavalyi népszámlálás alapján több mint 19 millióan élnek Romániában, de csak 16,5 millióan válaszoltak az etnikai hovatartozásról szóló kérdésre. Tavaly 225 ezerrel kevesebben vallották magukat magyarnak, mint 2011-ben. Kicsivel több mint egymillió Romániában élő vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Az adatok alapján a magyar kisebbség a teljes lakosság 6 százalékát alkotja.

(Címlapképünkön: a Madarasi Hargita, a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa. Fotó: narancs.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk