Kiáll megvádolt biztosa mellett az EU

  • narancs.hu
  • 2021. május 7.

Külpol

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a Kiriakídiszt ért magyar vádak alaptalanok. 

Az Európai Bizottság szóvivője szerint megalapozatlanul rágalmazzák Sztella Kiriakídisz uniós biztost a magyar kormányhoz közeli sajtóban. Stefan de Keersmaecker a hvg.hu EUrologus blogjának azt nyilatkozta, álhírek jelennek meg a tisztviselőről.

Arra az állításra utalt, amely szerint az egészségügyért felelős uniós biztos 4 millió euró kenőpénzt kaphatott nyugati gyógyszercégektől. Erről több magyarországi portál is beszámolt, az Origo pedig ezt az állítást összefüggésbe hozta azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség az orosz és a kínai vakcinák használatát nem engedélyezi az Európai Unióban. Erről beszélt ma Volner János is sajtótájékoztatón.

Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, a biztost teljesen megalapozatlanul rágalmazzák, és a biztos „fenntartja a rendelkezésére álló valamennyi jogi eszköz igénybevételének jogát”.

Az EUrologus szerint az ügyben közölt hazai cikkek tényleg az álhírgyártás tankönyvi példái, mert az uniós intézmények működésének ismerete nélkül íródtak, valóságelemeket és tényleg létező ellentmondásokat összeesküvés-elméletekkel kevernek, és így tüntetnek fel rossz színben valakit.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.