Kim Dzsong Un húgát tette az egyik legfontosabb posztra
kimjodzsong.jpeg

Kim Dzsong Un húgát tette az egyik legfontosabb posztra

  • MTI
  • 2019. június 25.

Külpol

Vezető pozícióba kerülhetett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong a phenjani pártvezetésben – közölte kedden a dél-koreai hírszerzés. Elképzelhető, hogy jelenleg Észak-Korea második emberének számít.

A szervezet értesülései szerint Kim Jo Dzsongot a Koreai Munkapárt propagandaosztályának második emberévé nevezték ki, korábbi feladatait pedig – elsősorban a Kim Dzsong Un körül ellátott protokollfeladatokat – Hjon Szong Vol, az észak-koreai Szamdzsijon nevű zenekar vezetője veszi át.
A múlt héten Kim Jo Dzsong elkísérte a fivérét a Hszi Csin-ping kínai elnökkel történt phenjani találkozójára is, ahol Kim Jong Csol, a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága alelnökének társaságában tűnt fel, akiről korábban médiaforrások azt állították, eltávolították a tisztségéből és kegyvesztett lett.
Az észak-koreai vezető személyi asszisztenseként is működő Kim Jo Dzsonggal kapcsolatban korábban szintén lábra kaptak olyan híresztelések a nemzetközi sajtóban, hogy azok között volt, akiket a phenjani vezetés felelősségre vont a Hanoiban tartott februári amerikai-észak-koreai tárgyalások kudarca miatt. Kim Jo Dzsong azonban ötvenhárom nap után június elején újra megjelent a nyilvánosság előtt bátyja mellett egy phenjani tornászversenyen.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?