Kína elnöke is részt vesz a Biden által kezdményezett klímacsúcson

  • narancs.hu-MTI
  • 2021.04.21 08:54

Külpol

 Pekingnek és Washingtonnak feszült viszonya, de klímaügyben együttműködnének.

Hszi Csin-ping kínai elnök is részt veszt a csütörtökön kezdődő, kétnapos klímacsúcson, amelyet Joe Biden amerikai elnök kezdeményezett. 

Peking és Washington feszült viszonya ellenére a klímavédelem terén hajlandónak mutatkoznak az együttműködésre. John Kerry amerikai klímavédelmi különmegbízott a múlt héten Sanghajban folytatott tárgyalásokat Hszie Csen-hua kínai klímavédelmi főtárgyalóval, ennek eredményeként a két ország közös nyilatkozatott tett közzé, amelyben leszögezték: Kína és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy fokozottabb klímavédelmi kötelezettségvállalásra van szükség még az ENSZ novemberben esedékes klímavédelmi konferenciája előtt.

Megállapodtak továbbá abban, hogy folytatják az egyeztetéseket azokról a konkrét teendőkről, amelyek segítségével a 2020-as években csökkenthetik a károsanyag-kibocsátás szintjét a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek elérése érdekében.

A kínai elnök múlt pénteken az Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott egyeztetésen azt hangsúlyozta: a klímaváltozással az emberiségnek közösen kell szembenéznie, az nem lehet ürügy más országok megtámadására vagy kereskedelmi akadályok alkalmazására.

Az Egyesült Államok és Kína a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, a klímavédelmi párbeszéd pedig Donald Trump elnöksége alatt szakad meg, mert Trump egyoldalúan kiléptette országát a párizsi klímaegyezményből. Joe Biden hivatalba lépésekor azonban visszavezette az Egyesült Államokat az egyezményhez, és mintegy 40 vezetőt hívott meg az általa kezdeményezett klímacsúcsra.

Neked ajánljuk