Kitiltották Oroszországból az oknyomozó Bellingcatet

  • narancs.hu
  • 2022. július 15.

Külpol

Biztonsági fenyegetésnek minősítették.

Oroszország pénteken megtiltotta a Bellingcat és az Insider oknyomozó hírportáloknak , hogy az ország területén belül működjenek - írja a Reuters

A hollandiai székhelyű Bellingcat leplezte le például Navalnij megmérgezésének ügyét.

Az orosz főügyész szerint a Bellingcat partnereként ismert Insider tevékenysége veszélyt jelentett az orosz föderáció biztonságára, és mindkét portált felvették Oroszország "nemkívánatos" listájára. Ez azt jelenti, hogy megtiltják számukra, hogy Oroszországban tevékenykedjenek, és illegálissá teszi az orosz szervezetek és magánszemélyek számára a velük való együttműködést.

A Reuters hozzáteszi, hogy Eliot Higgins, a Bellingcat alapítója cáfolta a tiltást, a Twitteren írt: "A Bellingcatnek nincs jogi, pénzügyi vagy személyi jelenléte (Oroszországban), így nem világos, hogy Oroszország hogyan kívánja ezt betartatni". Az Insider jogi székhelye pedig Lettországban van, éppen azért, hogy védve legyen az orosz hatóságokkal szemben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk