Kizárták Strachét az osztrák Szabadságpártból

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. december 13.

Külpol

Szélsőjobboldali párttársai sem nézték el neki az Ibiza-videót.

Kizárták az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) Heinz-Christian Strache volt pártelnököt, egykori alkancellárt. A politikus kizárásáról pénteken egyhangúlag döntött a tartományi pártvezetés.

Heinz-Christian Strache - 14 éves elnökség után - májusban volt kénytelen lemondani az FPÖelnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban készített videón Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A botrány után Strache lemondott alkancellári posztjáról és pártelnöki tisztségéről. Nem sokkal később felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, és előrehozott választást tartottak, amelyen a Néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Dominik Nepp bécsi tartományi pártvezető pénteken a kizárást követően azt mondta: korrektül akartak eljárni Strache ügyében.  Péntek délelőtt ülésezett a párt döntőbírósága azzal a céllal, hogy meghallgassa Strachét. A volt pártelnök azonban nem jelent meg a testület előtt.

Norbert Hofer pártelnök elmondta: az FPÖ komoly, stabil jobboldali konzervatív párt szeretne lenni. Fontos tulajdonságként kiemelte a szerénységet; valamint azt, hogy botrányok és személyi kultusz nem fordulhatnak elő. Két munkacsoportot alakítottak ki, amelyik többek között a kommunikáció megújításáért, új médiakapcsolatok kialakításáért felelős. A pártvezető az Ibiza-botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: történelemnek tekintik az ügyet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?