Koronavírus a világban: 3 millió fertőzött, és egyre nő a szám
martin-sanchez-Tzoe6VCvQYg-unsplash_(1)_top_story_lead.jpg

Koronavírus a világban: 3 millió fertőzött, és egyre nő a szám

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. április 28.

Külpol

A halálos áldozatok száma 212 345, a WHO növeli a járvány elleni küzdelemhez szükséges szállítmányokat.

Paul Molinaro, a WHO segélyműveleti és logisztikai igazgatója keddi bejelentésében arra utalt, hogy Latin-Amerikában gyorsan terjed a Covid-19-járvány. Hozzátette, hogy áprilisban zavarok voltak a nemzetközi oltóanyag-szállításban, és ha ez a tendencia májusban is folytatódik, hézagok lesznek az immunizációban (a betegségek elleni védőoltásos védekezésben), és nehézségek várhatók az élelmiszer-ellátásban is.
Mintegy száz terv van folyamatban az új koronavírus elleni védőoltás kidolgozására, közül mintegy tíznek már a klinikai tesztelése is folyik - derült ki a The London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) adataiból. A WHO és gyógyszergyárak szerint várhatóan 1-1,5 év múlva lesz vakcina.
Olaszországban kedden 382-en haltak meg, jóval többen, mint a korábbi napokban, a járvány halálos áldozatainak száma így 27 359-re nőtt. Az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent, a járvány kitörése óta összesen 201 505 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2.
Spanyolországban ismét csökkent a naponta azonosított fertőzöttek és az elhunytak száma is. Az elmúlt 24 órában 301 ember halt meg, 1673-an gyógyultak meg, a számuk érte a 102 548-at. A PCR-teszttel azonosított fertőzöttek száma 1308-cal 210 773-re nőtt.
Egy hét alatt 1999-en hunytak el az angliai és wales-i idősotthonokban. Nagy-Britanniában eddig több mint 21 ezren haltak meg a Covid-19 betegségben.
Németországban megállt az új típusú koronavírus visszaszorulása a Robert Koch Intézet számításai szerint. Az RKI becslése szerint a reprodukciós ráta (R0) 0,9-ről 1,0-re emelkedett, azaz minden fertőzött továbbadja a vírust még egy embernek. Keddig 156 337 ember szervezetében mutatták ki a vírust (+1144), a gyógyultak száma 2900-zal egy nap alatt 117 400-ra nőtt, a haláleseteké pedig 5913-re (+163).
A Benelux-államokban tovább lassul a járvány, még mindig felfelé ível a fertőzöttek számát jelző grafikon görbéje. Ausztriában május 15-én szigorú óvintézkedések mellett kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények.
Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a lengyel és az európai katolikus egyház jelképes alakjának számító, a nácizmus, majd a kommunizmus elleni küzdelemben elsőrendű szerepet betöltött Stefan Wyszynski bíboros június 7-ére Varsóba tervezett boldoggá avatási ceremóniáját.
Romániában, ahol lassult a járvány terjedése, 11 616 fertőzöttet, 650 halálesetet tartanak nyilván, megkezdődött kedden a koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek vérplazmavétele annak érdekében, hogy a vérükben megtalálható ellenanyagot a kritikus állapotban lévő betegek kezelésére használják fel.
A szükségállapot március 15-i kihirdetése óta először ült össze kedden a szerb parlament, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt hozott kormánydöntéseket megerősítse.
A horvát szülők 80 százaléka nem küldi iskolába gyermekét május 11-től, miután a kormány bejelentette, hogy az adott időpontban az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.
Ukrajnában keddre 401 új esettel 9410-re emelkedett az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 19 esettel 239-re nőtt.
Vlagyimir Putyin orosz elnök május 11-ig meghosszabbította az egész Oroszországra érvényes kényszerszabadságot. Hangsúlyozta, hogy Oroszországban a járvány még nem tetőzött.

Figyelmébe ajánljuk