Koronavírus: Hétfőtől Lengyelország is enyhíti a korlátozásokat

  • narancs.hu
  • 2020. április 16.

Külpol

Lehet menni boltokba, erdőkbe, mezőkre. De az iskolanyitásról még nincs szó.

Lengyelországban április 20-tól enyhítenek a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseken. Így például egyszerre többen tartózkodhatnak majd a boltokban és templomokban, és újból megnyitják az erdőket és parkokat is – jelentette az MTI tudósítója Mateusz Morawiecki kormányfő csütörtöki sajtóértekezletéről.

Az enyhítések következtében a 100 négyzetméter alatti üzletekben egy pénztárra számolva 4 ügyfél tartózkodhat egy időben, nagyobb boltokban pedig 15 négyzetméterenként 1-1 személy. Az utóbbi szabály a templomokra is vonatkozik; eddig csak öt hívő vehetett részt a szertartásokon. A bolti eladóknál ezzel egy időben bevezetik a lázmérést.

Szintén lazítanak a kijárási korlátozásokon, újból lehet erdőkbe, parkokba járni – de ott is kötelező betartani az egymás közötti távolságtartás szabályait.

A kormányfő ezen kívül kilátásba helyezte, hogy a következő hetekben újabb enyhítéseket fognak bejelenteni. A következő szakaszokban a kereskedelem, a szolgáltatások beindítását tervezik. Lehetővé akarják tenni a gazdasági tevékenység és a társadalmi élet feléledését. Mindehhez egy szép háborús metaforát is alkalmazott: „A koronavírus elleni harc nem ér véget, de most már ellentámadást indítunk.” De azt is elmondta, hogy előreláthatólag sokáig érvényben marad még a nagyobb társasági rendezvények tilalma. A határzár esetleges feloldására vonatkozó kérdésre Morawiecki úgy válaszolt: a határzár legalább május 3-ig érvényben marad. Az iskolai oktatás újraindítását illető terveket is csak később ismertetik.

Neked ajánljuk