Az USA visszalépett, de 23 ország kiállt a WHO mellett
K__AP20200415248_top_story_lead.jpg
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) logója az intézmény genfi székhelyénél 2020. április 15-én.

Az USA visszalépett, de 23 ország kiállt a WHO mellett

  • narancs.hu
  • 2020. április 17.

Külpol

"Egységesnek kell maradnunk emberségünkben"

Ahogy azt megírtuk, Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Így a szervezet támogatása évi 400-500 millió dollárral lett szegényebb. Erre válaszul 23 ország jelezte: ők kiállnak a WHO mellett.

Trump a WHO-t okolja, megszüntette a szervezet pénzügyi támogatását

Megvizsgáltatja, jól kezelte-e a WHO a járványt. Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden Washingtonban, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Trump a Covid-19 járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján jelentette be a döntést, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a világszervezetet a járvány ügyében tett lépései miatt.

A gesztust a Szövetség a multilateralizmusért nevű együttműködés résztvevői tették, melyet Németország kezdeményezett. A Szövetség a nemzetközi eyüttműködés elősegítése érdekében tevékenykedik, nincsenek állandó tagjai, mindig különböző összetételekben üléseznek. A mostanin a következő országok vettek részt: Németország, Argentína, Belgium, Kanada, Costa Rica, Chile, a Dominikai Köztársaság, Észtország, Etiópia, Finnország, Franciaország, Írország, Jordánia, Indonézia, Olaszország, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Peru, Szingapúr, Dél-Afrika, Spanyolország és Svédország.

"Egységesnek kell maradnunk emberségünkben" - írták videokonferenciájuk utáni közleményében az országok külügyminiszterei. "A Covid-19 pandémia a multilateralizmus ébresztő jelzése".

Via Index

Itt a friss Narancs!

Messzelátó Török Gábor-interjúval. És mi minden van még a lapban? Rendben van-e, hogy hazaküldik idős, súlyos beteg hozzátartozóinkat a kórházakból? Mi maradt a betegek jogaiból a járványkrízisben? Mit tanácsol a jogász? A cikk szerzője Gaal Ilona, a Hospice Alapítvány munkatársa. A helyzet magaslatán van-e a miniszterelnök a gazdasági válság menedzselésében?

Figyelmébe ajánljuk