Kötelezettségszegési eljárást kezdeményez a kormány Bulgáriával szemben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 10.

Külpol

Mert egy új szabályozás értelmében energiadíjat kell fizetni az Oroszországból származó földgáz után.

Kötelezettségszegési eljárás megindítását kérte az Európai Bizottságtól Magyarország Bulgáriával szemben a nemrég bevezetett energiadíj miatt – közölte az európai uniós ügyekért felelős miniszter pénteken a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Bóka János elmondta, az új bolgár szabályozás szerint energiadíjat kell fizetni az Oroszországból származó és Bulgáriába érkező, vagy azon áthaladó földgáz után. A miniszter hozzátette, az új előírást Bulgária Magyarország előzetes tájékoztatása és konzultáció nélkül fogadta el. A miniszter videóüzenetében arról beszélt, az energiadíj súlyosan veszélyezteti Magyarország és az egész régió energiaellátásának biztonságát, továbbá 

ellentétes az uniós joggal, mert vámnak, illetve vámmal azonos hatású díjnak minősül, amely ellentétes az uniós jog belső piacra, vámunióra és közös kereskedelempolitikára vonatkozó szabályaival. 

A szabályozás emellett szerinte az Energia Charta megállapodás rendelkezéseit is sérti. Bóka János ezért levélben fordult az Európai Bizottsághoz, hogy haladéktalanul indítson kötelezettségszegési eljárást Bulgáriával szemben, és mindaddig, amíg az eljárás le nem zárul, szólítsa fel Bulgáriát az energiadíj alkalmazásának felfüggesztésére. Hozzátette, amennyiben a bizottság ennek a kérésnek nem tesz eleget, Magyarország kész arra, hogy az Európai Unió bíróságához forduljon még az év vége előtt.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk