Kuba hazahívja orvosait Brazíliából az új elnök fenyegetései miatt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. november 14.

Külpol

Több mint 11 ezer fős kubai orvosi személyzet dolgozik most Brazíliában.

Kuba kivonja magát a Dilma Rousseff volt brazil államfő kormánya által 2013-ban elindított "Több Orvos" (Mais Médicos) nevű egészségügyi programból a megválasztott brazil elnök, Jair Bolsonaro "fenyegető és becsmérlő" szavai miatt, aki "elfogadhatatlan" módosításokat jelentett be a programmal kapcsolatosan - közölte szerdán a kubai egészségügyi tárca.

A karibi szigetország az után döntött arról, hogy hazahívja a Brazíliában jelenleg dolgozó több mint 11 ezer fős kubai orvosi személyzetet, hogy az október végén megválasztott Bolsonaro megkérdőjelezte ezeknek a szakembereknek a felkészültségét és alkalmassági vizsgához kötné a tevékenységüket.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Fernando Bizerra Jr.

A nemrég megválasztott brazil elnök nem csak az orvosok alkalmasságát firtatja, de megvádolta Kubát azzal is, hogy az orvosaik a fizetésüknek csak a 25 %-át kapják meg a, míg a maradékot kubai diktatúra táplálására használják.

A kubai egészségügyi tárca közleményében tagadta, hogy így lenne, szerinte az egészségügyi alkalmazottak mindig is megkapták fizetésük 100 százalékát.

Az EFE spanyol hírügynökség közben arról ír, hogy Kubában, ahol az állami szférában dolgozók átlagos havi fizetése alig haladja meg a 30 dollárt (csaknem 8600 forintot), a külföldi misszió az egyik leggyakoribb törvényes módja a képzett szakembereknek arra, hogy növeljék jövedelmüket, annak ellenére, hogy a kubai kormány megtartja a más országoktól kapott fizetésük egy részét.
Az AFP francia hírügynökség információi szerint a kubai állam évente körülbelül 11 milliárd dolláros (több mint 3138 milliárd forintos) bevételhez jut külföldön dolgozó orvosai után.

A több mint 11 ezer kubai orvos a program keretében olyan hátrányos helyzetű és távoli közösségekbe juttat el egészségügyi ellátást, amelyekben a brazil orvosok már nem vállalnak munkát. Az elmúlt öt év során közel 20 ezer kubai szakember látott el több mint 113 millió brazil pácienst.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?