Kulturális hírek

publikálva
2002/9. (02. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

SASCHA ANDERSON Március 1-jén, a kölni DuMont kiadó gondozásában kerül a berlini boltokba az író memoárja, aki Nádas Péter

A legjobb alakítások díjait Russell Crowe, az Egy csodálatos elme főszereplője és Judi Dench kapta, aki az Iris című filmben személyesítette meg Iris Murdochot, az Alzheimer-kórral küszködő írónőt. Az év brit filmje Robert Altman Gosford parkja, az év külföldi filmje a mexikói Korcs szerelmek lett a legjobb eredeti forgatókönyvért díjazott Amélie csodálatos élete előtt.

A brit zenei díjak gálaestjéről két-két címmel térhetett haza az ausztrál Kylie Minogue (ő az év külföldi művésznője, a Fever az év külföldi albuma) és Dido (az év brit szólóművésznője, a No Angel az év brit albuma). Sinatra-számokat feldolgozó albuma révén Robbie Williams az év brit szólóművésze, a legjobb zenekar pedig a Travis. A legjobb újonc: Blue, a legjobb brit dance-produkció: Basement Jaxx. Az év kislemeze: S Club 7: Don´t Stop Movin´, az év videoklipje: Solid Crew: 21 Seconds. Életmű-elismerésben részesült Sting, s kapott díjat Shaggy (legjobb külföldi művész), a Destiny´s Child (legjobb külföldi zenekar), a Strokes (legjobb külföldi újonc) és a Westlife (a közönség kedvence) is.

n KOOPERATíV TANULáS Immár magyarul is olvasható Spencer Kagan Kooperatív tanulás című könyve. Az amerikai iskolákban alkalmazott módszerrel a tanórákon csoportokban dolgozó gyerekek megtanulhatják, hogyan figyeljenek oda egymásra, miként törődjenek azzal, hogy társaik tudják-e feladatukat, megtanulják, hogy egy szöveget, feladatot, elméletet hányféleképpen lehet értelmezni, hányféle módja van a megjegyzésnek, s megtanuljanak várni, míg a többiek elkészülnek feladatukkal. Az Alternatív Pedagógusképző Műhelyt (APM) vezető Czike Bernadett szerint a kooperatív módszerrel oktatott gyerek "olyan nélkülözhetetlen szociális készségekre tesz szert, amelyek később egészen biztosan hasznára válnak". A könyv megvásárolható az Önkonet Kiadónál (Bp. IX. ker., Vendel u. 3.) és az APM-nél (Bp. I. ker., Franklin u. 2., tel.: 212-1303), ahol március 22-24-én rendezik a hozzá kapcsolódó első kurzust.

n EGY NAP AFRIKÁBAN Húsz ország száz fotóriportere készít képeket február 28-án Afrika ötvenhárom országában egy kötet számára: az akció szervezői azt remélik, hogy ha az album százezer példányban elkel, egymillió dollárt juttathatnak az afrikai AIDS-ellenes oktatóprogramoknak. Az A Day in the Life of Africa a hasonló módon, egy-egy napon, meghatározott témákban és helyszíneken készült felvételeket tartalmazó könyvsorozat tizennegyedik darabja. James Nachtwey világhírű fotós afrikai AIDS-sorozatának hatására szervezte meg David Cohen a projektet, melynek minden résztvevője digitális kamerát használ saját témájának feldolgozására; azt kérték tőlük, hogy a kontinenshez kapcsolódó klisék helyett a mindennapi élet egy-egy pillanatát örökítsék meg.

n GYÁSZ 89 éves korában elhunyt Chuck Jones: a háromszoros Oscar-díjas amerikai rajzfilmes nevéhez olyan népszerű figurák kötődnek, mint a Kengyelfutó Gyalogkakukk vagy a Tapsi Hapsi. ´ írta a Grincs eredeti, televíziós forgatókönyvét, és dolgozott a Tom és Jerry egyes epizódjain is. Önéletrajzát Chuck Amuck: The Life and Times of an Animated Cartoonist (1989) és Chuck Reducks (1991) címmel írta meg. Szegény, szegény Sascha Andersonunk című esszéje révén a rendszerváltozás utáni magyar irodalmi élet részévé is vált. Az 1953-ban Weimarban született író 1986-ban települt át Nyugatra. 1991-ben, egy beszédében Wolf Biermann leplezte le a Sascha Arschloch (Segglyuk) néven aposztrofált Stasi-ügynök titkát.

n GY´RIEK NEW YORKBAN Kedvező kritikát közölt a New York Times a Győri Balett New York-i Purim-előadásáról, külön kiemelve a színpadon szereplő Budapest Klezmer Band zenéjét.

n KVÁZI-H€NDEL Egy ma született Händel-operával nyitották meg Karlsruhében az ünnepi játékokat: a Die Plagen szövegkönyvét a rendező, Sven Severin írta, zenéjét pedig Händel különböző operáinak és oratóriumainak részleteiből állította össze.

n KVÁZI-NIETZSCHE Frankfurtban mutatták be Andreas Ammer Friedrich Nietzsche életéről és munkásságáról szóló Nihilismus de luxe című darabját: a Marlon Metzen rendezte előadáson az Einstürzende Neubauten egykori ütőse, FM Einheit zenélt, mellette egy színésznő, Jennifer Minetti jellegzetes Nietzsche-bajuszban mondta az 1900-ban elhunyt filozófus 1889 utáni műveiből összeállított szöveget, a látványt videoprojektor képei egészítették ki.

n KVÁZI-CASTRO Oliver Stone dokumentumfilmet készít Fidel Castróról: az amerikai rendező Havannában együtt ebédelt a kubai pártfőtitkárral, hogy megbeszéljék a dolgot. A produkció munkacíme: Looking for Fidel.

n DÍJ A Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén rendes tagjainak sorába választotta Fehér László festőművészt, Geszler Mária keramikust, Jakubovics Miklós festő-, ötvösművészt, Buda Ferenc költőt, Szilágyi István írót, Utassy József költőt, Ács Margit író-kritikust, Ferencz István építészt, Molnár Edit fotóművészt. Tiszteletbeli tag lett Zelnik József művelődéspolitikus, a Magyar Művelődési Társaság elnöke, akadémiai aranyérmet adományoztak Püski Sándor könyvkiadónak és feleségének.

publikálva
2002/9. (02. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...