Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 09. szám, (2002.02.28.) (2002-02-28)

Egotrip

Egotrip

Legát Tibor: Pop

z élet országútja / előtted is nyitva áll / az út kezdete a születés / vége a halál / z élet országútján / mindenki elindul / de ki ér célba nem tudjuk / mert minden alakuuuul!!!!! Vídia együttes énekese belelendül, villázni kezd, a tucatnyi tábor a színpad elé rohan, én pedig nem hiszem el, hogy ilyen még létezik. Öt, rockzenésznek öltözött, dagadt disznó áll a színpadon, rojtos bőrökben, sörhasakban.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő

Ült a király a trónján a trónteremben, és kókuszgolyót eszegetett. Nem ez volt épp a kedvenc szórakozása, de nem volt mit tenni, uralkodnia kellett magán. Országában béke honolt, a pénzügyek jól álltak, a nép elégedetten dolgozott. Szóval, unta magát piszkosul. Számos királyi körülményt felsorolhatnánk még, de az messzire vezetne, túl az optimizmuson.

Publicisztika

Publicisztika

Pogány Kristóf: Ezer brutális óra

Amúlt héten publikálták a nagy közvélemény-kutató cégek februári adatfelvételeik eredményét - a következőt már csak nyolc nappal a szavazás előtt hozzák majd nyilvánosságra. Az utóbbi hetek nem éppen ingerszegény időszakát a kampány legkeményebb napjai követik majd. Ebben a hátralévő negyven-egynéhány napban, vagyis ezer óra alatt fog eldőlni, ki kormányozza a köztársaságot a negyedik parlamenti ciklusban. Az olvasó joggal várhatja, hogy a közvélemény mostani állapotából a politikai elemzők következtessenek arra, milyen eredmény várható áprilisban. Erre teszek kísérletet az alábbiakban.

Publicisztika

Mi a cél?

Szemét dolog volt-e 1945-ben a Benes-dekrétumok meghozatala?

Publicisztika

Ruszkik, haza!

"Úgy végződött, ahogy elkezdődött." "A nemzetközi sportba visszatért a hidegháború" - hallani sokfelől, utóbbiban lehet is valami, végtére egy téli olimpiának a hideg úgyszólván alapfeltétele. A fentiek közül az első megjegyzés a helyszín kijelölése körüli baksisbotrányra utal, míg utóbbi a rúdra, mely a rendezvénysorozat ideje alatt kétségtelenül sűrűn járt az oroszokra.

Belpol

Belpol

Válás és jog: Apád, anyád idejöjjön!

A házasság felbontását szabályozó családjogi törvény peres felekről beszél, nem férfiakról és nőkről. Mégis, a nőket támogató Nőjogi és Gyermekjogi Jogvédő Alapítvány elégedett a szabályozással, a főként férfiakat képviselő Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesülete viszont alapjaiban megváltoztatná. Az Igazságügyi Minisztérium jelentős módosításokra készül ugyan, de a tervezetben az egyesület által remélt konkrét változtatások nem olvashatók.

Belpol

Bojkott a Pannon Rádió ellen: A magyar zene riadója

A Pannon Rádió elleni zenészbojkott fenntartása érdekében rövidesen az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület (TASZ). A hatályos jogszabályok alapján ugyanis nem egyértelmű, hogy az előadók letilthatják-e szerzeményeik lejátszását a szélsőséges hangvételű rádióban. A zenészek ugyanakkor nem tervezik beperelni a rádiót, ha az továbbra is játszaná szerzeményeiket.

Belpol

Pénztelen hajléktalanvonat: Vakvágányon

Hogy a miniszterek szeretnek átadni, felavatni, nem vitás. Különösen fotogénnek tartják magukat akkor, ha az "elesetteknek" kedveskedhetnek valamivel. Előfordul azonban az is, hogy a miniszter mást, mint gondot nem hagy maga és az átadás után.

Belpol

MIÉP-tüntetés a Köztársaság téren: Összenőtt

A MIÉP vasárnapi tüntetésén a Köztársaság téri MSZP-székháznál Csurka István élete egyik legmérsékeltebb szónoklatával lepte meg közönségét. A demonstrálók a gyűlés után átvonultak a Terror Háza mgnyitójára, ahol megtapsolták a beszédet tartó Orbán Viktort.

Belpol

A Fidesz-MDF programja: Magyarország feltöltve

A Fidesz-MPP február 16-i kongresszusa elfogadta a vezető kormánypárt (és valamennyi szatellitje) hivatalos választási programját, mely a már szlogenné vált "A jövő elkezdődött" címet viseli. (Lásd: Leporolt ígéretek, Magyar Narancs, 2002. február 21.) A szöveg a múlt nyáron megismert verzióhoz képest érezhetően szikárabb lett - emiatt sokat veszített eredeti, naiv bájából is. Ezzel együtt persze továbbra is a tények, a vágyak és a veretes baromságok szétbogozhatatlan elegye maradt, igaz, ez már nem meglepetés azoknak, akik figyelemmel követték a most kifutó kormányzati ciklus történéseit.

Belpol

Kopogtatócédula-gyűjtés: Akadályfutás

Noha a jelöltállításhoz szükséges minimum 750 ajánlószelvény a nagy pártok helyi szervezeteihez a saját lábán, fütyörészve is besétált, a terepmunkát a nagyok sem hanyagolták el. Egyrészt érezze a választó a törődést, másrészt ez az első megmérettetés: a cédula-összeszedés üteme már jelezhet valamit, nem beszélve arról, hogy a két nagy párt sajátos versenyt is folytat (ki előbb és többet?). Az általunk a cédulagyűjtés finisében elkísért budapesti fideszes és szocialista aktivisták egységnyi idő alatt közel azonos számú cédulát kasszíroztak.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Galaktikus ütközés Zavarba hozta a csillagászokat az NGC 4622 névre hallgató galaxis, mert forgómozgása felrúg minden ismert szabályt. A csillagrendszer 111 millió fényévre található a Földtől, a Kentaur csillagképben.

Külpol

Kulturális hírek

SASCHA ANDERSON Március 1-jén, a kölni DuMont kiadó gondozásában kerül a berlini boltokba az író memoárja, aki Nádas Péter

Külpol

Belga bocsánatkérés: Halottnak a csók

A belga kormány február elején megkövette Patrice Lumumba családját és a Kongói Demokratikus Köztársaság - korábban Zaire, még korábban Belga-Kongó - népét az ország első és eddig egyetlen szabadon választott miniszterelnökének meggyilkolásakor tanúsított "egykedvű és ridegen semleges" belga magatartás miatt. Elsietettnek éppenséggel nem nevezhető a gesztus, de így is dicséretes, bár az országon sokat aligha segít.

Zene

Zene

Könyv: Jean-Paul Sartre és kora (Annie Cohen-Solal: Sartre 1905-1980)

A könyv már első érintésre is rendkívüli: több mint kilencszáz oldal, csupa-csupa hasznos és fontos (továbbá haszontalan és lényegtelen) információ az elmúlt század (gyerekkorunk) egyik legfontosabb írójáról. Olvasni - mondhatni - könnyű, a fordítás nagyjából rendben, néhány kisebb hiba, annyi meg még kell is, hogy lássuk: ember csinálta.

Zene

Kiállítás: Vanitatum vanitas (Andres Serrano fotói)

A figyelmes médiabarát Andres Serranóról lassan már mindent tud; bár teljesebb lehetne - gondolom - a képünk, ha valaki felidéztetné emlékeit a kedves B. nénivel, a nyugdíjas főiskolai modellel is, akinek révén az amerikai mester pillanatok alatt belopta magát a magyar zsigerekbe. Mindegy, most már lassan késő, ne is törődjünk többet személyes ügyekkel, nézzünk inkább szembe a művekkel, gyanítom ugyanis, hogy a művész és a kiállítás szervezői inkább ezt akarták, mint a felhajtást. (Mely, persze, nem jött rosszul!?)

Zene

Színház: Árja párja (Spiró György: Elsötétítés)

Annyit zsidóznak mostanában, nyíltan meg még nyíltabban, hogy a Pesti Színház legújabb produkciójától, egy új magyar dráma ősbemutatójától sikerült elvenni azt a hőstettet, hogy tabutémát feszeget. Spiró György Elsötétítés című darabjától mindazonáltal nemcsak az épelméjű zsidók vagy nem zsidók lehetnek nyugtalanok, hanem a nem épelméjű antiszemiták is, akik egy igen bölcs barátom szerint többen vannak, mint a nem zsidók.

Zene

Lemez: Túl ismerősök (Bill Frisell with Dave Holland and Elvin Jones)

Mint a mesében. A kis Billy nagy tisztelője volt Elvin Jonesnak, aki már a hatvanas évek elején kitörölhetetlen nyomot hagyott a dzsesszben John Coltrane dobosaként, és azóta is a topon van. Közben Billy is nőtt-növögetett, megtanult gitározni, sőt egyesek szerint ma már ő a legjobb, hallható vagy száz albumon, nyert számtalan díjat - év gitárosa, év legjobb lemeze és hasonlók.

Film
Tudomány

Tudomány

Számítógépvírusok: Jönnek a férgek

A flopilemezen kézről kézre terjedő DOS-vírusok kora lejárt: ma már az interneten keresztül támadnak a legelterjedtebb Microsoft szoftverek hiányosságait kiaknázó kártevők. Egyre hevesebb és pusztítóbb globális digitális járványok alakulnak ki a szoftver-monokultúrában: 1999-ben a szövegszerkesztő és táblázatkezelő alkalmazásokon keresztül fertőző makrovírusok jelentették a legnagyobb fenyegetést, 2000-ben az e-mailben terjedő szkriptvírusok okozták a legtöbb bosszúságot, tavaly viszont átvették az uralmat az e-mailben és megosztott hálózatokon egyaránt terjedő féregvírusok, versenyfutásra kényszerítve a felhasználókat, és milliárdos piacot teremtve a vírusirtóknak.