Kulturális hírek

  • 2002. március 28.

Külpol

ARANY ZSIRÁF Tizedszer osztották ki a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége Arany Zsiráf-díjait. A nyerteseket egy bizottság tagjai választották ki azokból a jelöltekből, akik a tavalyi lemezeladások, illetve a jelölőbizottság szavazatainak összesítése alapján kategóriánként az első öt helyre kerültek.
A hazai előadók között: Lovasi András: <

n KAMPÁNY ÉS KULTÚRA Kulturális intézmények és események megnyitásának sora épült be a választási kampány elmúlt hetébe. Napokkal a Nemzeti Színház megnyitása után, annak tőszomszédságában Orbán Viktor miniszterelnök, Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter és Peter Munk, a Millenniumi Városközpont ingatlanfejlesztője, a TriGránit Rt. társtulajdonosa helyezte el az 52 milliárd forintos állami kezességvállalással építendő Modern Magyar Művészeti Múzeum, Nemzeti Hangversenyterem és Hagyományok Háza alapkövét. (A TriGránithoz tartozó Duna Sétány Székház Kft. által kivitelezendő épületek tervei a Zoboki, Demeter és Társaik Építészirodában készültek: Narancs, 2001. február 15.). Ugyanők nyitották meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a "Szívem mélyén oly egy vagyok veled" - Illyés Gyula Petőfi-képe című kiállítást (ezzel vette kezdetét a 2003. április 15-ig, Illyés Gyula halálának századik évfordulójáig tartó centenáriumi év), s ők adták át a kétszáz éves Nemzeti Múzeum felújított dísztermét és kupolatermét, illetve a bécsi Kunsthistorisches Museum vendégtárlataként megrendezett Az avarok aranya - A nagyszentmiklósi kincs című kiállítást is (1884 óta először itt látható Budapesten a 8-10. századi leletegyüttes, június 30-ig). Medgyessy Péter egyszerű, tiszteletjegyes vendégként hallgatta meg az Oregon együttes és Andreas Vollenweider koncertjét a Budapest Kongresszusi Központban.

n ROCK HALL OF FAME A Rock and Roll Hírességek Csarnoka most beiktatott új tagjai: a képünkön látható Talking Heads, a tavaly rákban elhunyt Joey Ramone nélkül megjelenő Ramones, a Tom Petty and the Heartbreakers, Isaac Hayes, Brenda Lee, Gene Pitney, Chet Atkins (a tavaly elhunyt countrygitáros) és Jim Stewart, a Stax Records soullemez-kiadó alapítója.n OSCAR Az Oscar-díj 74 éves történetében először fordult elő, hogy a legjobb női és férfi alakításért járó szobrocskát egyaránt színes bőrű színész vehette át: a képünkön látható Halle Berry (egy halálra ítélt rab felesége Marc Foster Monster´s Ball című filmjében) és Denzel Washington (korrupt zsaru Antoine Fuqua Training Day című filmjében). Életműdíjat vehetett át Sidney Poitier, az első Oscar-nyertes fekete színész és Robert Redford. A legjobb film és a legjobb rendező díját Ron Howard kapta az Egy csodálatos elméért (interjúnk: február 28.), s díjazták Akiva Goldsman adaptált forgatókönyvét és Jennifer Connelly mellékszereplői alakítását is. A legjobb férfi mellékszereplő: Jim Broadbent (Iris). A legjobb nem angol nyelvű film a bosnyák Danis Tanovic alkotása, a Senkiföldje lett (kritikánk: március 21.). Robert Altman Gosford Parkját Julian Fellowes eredeti forgatókönyvéért, Baz Luhrman Moulin Rouge-át Catherine Martin díszletéért, ugyanő és Angus Strathie jelmezeiért, a Peter Jackson rendezte A gyűrűk urát Andrew Lesnie operatőri munkájáért, Howard Shore zenéjéért, Peter Owen és Richard Taylor sminkjeiért, valamint a vizuális hatásokért díjazták. A legjobb eredeti dalt Randy Newman írta a Szörny Rt. számára. Az animációs díjakat Ralph Eggleston rövidfilmje, a For the Birds és Andrew Adamson és Vicky Jenson egész estés Shrekje nyerte, a legjobb rövidjátékfilm Ray McKinnon műve, a The Accountant, a legjobb rövid dokumentumfilm Sarah Kernochan Thothja, a legjobb egész estés doku Jean-Xavier de Lestrade Murder on a Sunday Morningja lett.

n SZÍNHÁZI VILÁGNAP "A színházban a drámaíró, a színészek és a nézők egyetlen kontinuumot képeznek, de olyat, amely mindig instabil lesz, és így akár robbanékony is lehet. Ez az oka, hogy a színház saját halálos ítéletét írja alá, amikor biztosra megy. Másrészt ugyanez az oka annak is, hogy bár néha sivárnak látjuk a jövőjét, a színház mégis tovább fog élni, és tovább fog provokálni minket" - szól Girish Karnad indiai drámaíró üzenete március 27., a Színházi Világnap alkalmából. Ekkor adják át a Hevesi Sándor-díjakat, valamint az ötéves Súgó színházi programmagazin Súgó Csiga-díját (www.csiga.sugo.hu). Bandi a hegyről (rockalbum), Crystal: Két utazó (pop), dj Sterbinszky: Gates Of Mind (dance), Tankcsapda: Agyarország (modern rock), Sub Bass Monster: Tovább is van, mondjam még? (rap), Füstifecskék: Minden út romába vezet (szórakoztató zene), Ghymes: Üzenet (jazz vagy world), Zanzibar: Nem vagyok tökéletes (az év felfedezettje), Bery & Váczi Eszter: Egyedül (az év dala), Draft: Dombok felett (az év klipje, rendező: Oláh István), életműdíj: Katona Klári. A külföldi produkciók között: Eric Clapton: Reptile (rock), Kylie Minogue: Fever (pop), Jamiroquay: A Funk Odyssey (dance), Linkin Park: Hybrid Theory (modern rock), Missy Elliott: Miss EÖ So Addictive (rap).

n LIPCSEI KÖNYVVÁSÁR Rekordot, 77 ezer látogatót regisztráltak a 27 ország 1957 kiadója részvételével megrendezett Lipcsei Nemzetközi Könyvvásáron, melyet Konrád György nyitott meg, s záróakkordjaként Bora Cosic szerb író megkapta az Európai megértésért elnevezésű, tízezer euróval dotált díjat. Életműve elismeréseként Ludvik Kundera cseh költő-műfordítót is díjazták ötezer euróval.

n MANIPULÁLT BESTSELLER David Vise, a Washington Post Pulitzer-díjas szerzője január-február folyamán húszezer példányt vásárolt kedvezményes áron a Barnesandnoble.com internetes könyvkereskedésnél saját könyvéből, melyet a CIA-ügynökké lett orosz kémről, Robert Hanssenről írt, majd 17 500 példányt visszaküldvén visszakérte azok árát. Bestsellerlistát manipuláló akcióját Vise azzal magyarázta, hogy dedikált példányokat akart árusítani saját honlapjáról.

Figyelmébe ajánljuk