Kulturális hírek

  • 2002. március 28.

Külpol

ARANY ZSIRÁF Tizedszer osztották ki a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége Arany Zsiráf-díjait. A nyerteseket egy bizottság tagjai választották ki azokból a jelöltekből, akik a tavalyi lemezeladások, illetve a jelölőbizottság szavazatainak összesítése alapján kategóriánként az első öt helyre kerültek.
A hazai előadók között: Lovasi András: <

n KAMPÁNY ÉS KULTÚRA Kulturális intézmények és események megnyitásának sora épült be a választási kampány elmúlt hetébe. Napokkal a Nemzeti Színház megnyitása után, annak tőszomszédságában Orbán Viktor miniszterelnök, Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter és Peter Munk, a Millenniumi Városközpont ingatlanfejlesztője, a TriGránit Rt. társtulajdonosa helyezte el az 52 milliárd forintos állami kezességvállalással építendő Modern Magyar Művészeti Múzeum, Nemzeti Hangversenyterem és Hagyományok Háza alapkövét. (A TriGránithoz tartozó Duna Sétány Székház Kft. által kivitelezendő épületek tervei a Zoboki, Demeter és Társaik Építészirodában készültek: Narancs, 2001. február 15.). Ugyanők nyitották meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a "Szívem mélyén oly egy vagyok veled" - Illyés Gyula Petőfi-képe című kiállítást (ezzel vette kezdetét a 2003. április 15-ig, Illyés Gyula halálának századik évfordulójáig tartó centenáriumi év), s ők adták át a kétszáz éves Nemzeti Múzeum felújított dísztermét és kupolatermét, illetve a bécsi Kunsthistorisches Museum vendégtárlataként megrendezett Az avarok aranya - A nagyszentmiklósi kincs című kiállítást is (1884 óta először itt látható Budapesten a 8-10. századi leletegyüttes, június 30-ig). Medgyessy Péter egyszerű, tiszteletjegyes vendégként hallgatta meg az Oregon együttes és Andreas Vollenweider koncertjét a Budapest Kongresszusi Központban.

n ROCK HALL OF FAME A Rock and Roll Hírességek Csarnoka most beiktatott új tagjai: a képünkön látható Talking Heads, a tavaly rákban elhunyt Joey Ramone nélkül megjelenő Ramones, a Tom Petty and the Heartbreakers, Isaac Hayes, Brenda Lee, Gene Pitney, Chet Atkins (a tavaly elhunyt countrygitáros) és Jim Stewart, a Stax Records soullemez-kiadó alapítója.n OSCAR Az Oscar-díj 74 éves történetében először fordult elő, hogy a legjobb női és férfi alakításért járó szobrocskát egyaránt színes bőrű színész vehette át: a képünkön látható Halle Berry (egy halálra ítélt rab felesége Marc Foster Monster´s Ball című filmjében) és Denzel Washington (korrupt zsaru Antoine Fuqua Training Day című filmjében). Életműdíjat vehetett át Sidney Poitier, az első Oscar-nyertes fekete színész és Robert Redford. A legjobb film és a legjobb rendező díját Ron Howard kapta az Egy csodálatos elméért (interjúnk: február 28.), s díjazták Akiva Goldsman adaptált forgatókönyvét és Jennifer Connelly mellékszereplői alakítását is. A legjobb férfi mellékszereplő: Jim Broadbent (Iris). A legjobb nem angol nyelvű film a bosnyák Danis Tanovic alkotása, a Senkiföldje lett (kritikánk: március 21.). Robert Altman Gosford Parkját Julian Fellowes eredeti forgatókönyvéért, Baz Luhrman Moulin Rouge-át Catherine Martin díszletéért, ugyanő és Angus Strathie jelmezeiért, a Peter Jackson rendezte A gyűrűk urát Andrew Lesnie operatőri munkájáért, Howard Shore zenéjéért, Peter Owen és Richard Taylor sminkjeiért, valamint a vizuális hatásokért díjazták. A legjobb eredeti dalt Randy Newman írta a Szörny Rt. számára. Az animációs díjakat Ralph Eggleston rövidfilmje, a For the Birds és Andrew Adamson és Vicky Jenson egész estés Shrekje nyerte, a legjobb rövidjátékfilm Ray McKinnon műve, a The Accountant, a legjobb rövid dokumentumfilm Sarah Kernochan Thothja, a legjobb egész estés doku Jean-Xavier de Lestrade Murder on a Sunday Morningja lett.

n SZÍNHÁZI VILÁGNAP "A színházban a drámaíró, a színészek és a nézők egyetlen kontinuumot képeznek, de olyat, amely mindig instabil lesz, és így akár robbanékony is lehet. Ez az oka, hogy a színház saját halálos ítéletét írja alá, amikor biztosra megy. Másrészt ugyanez az oka annak is, hogy bár néha sivárnak látjuk a jövőjét, a színház mégis tovább fog élni, és tovább fog provokálni minket" - szól Girish Karnad indiai drámaíró üzenete március 27., a Színházi Világnap alkalmából. Ekkor adják át a Hevesi Sándor-díjakat, valamint az ötéves Súgó színházi programmagazin Súgó Csiga-díját (www.csiga.sugo.hu). Bandi a hegyről (rockalbum), Crystal: Két utazó (pop), dj Sterbinszky: Gates Of Mind (dance), Tankcsapda: Agyarország (modern rock), Sub Bass Monster: Tovább is van, mondjam még? (rap), Füstifecskék: Minden út romába vezet (szórakoztató zene), Ghymes: Üzenet (jazz vagy world), Zanzibar: Nem vagyok tökéletes (az év felfedezettje), Bery & Váczi Eszter: Egyedül (az év dala), Draft: Dombok felett (az év klipje, rendező: Oláh István), életműdíj: Katona Klári. A külföldi produkciók között: Eric Clapton: Reptile (rock), Kylie Minogue: Fever (pop), Jamiroquay: A Funk Odyssey (dance), Linkin Park: Hybrid Theory (modern rock), Missy Elliott: Miss EÖ So Addictive (rap).

n LIPCSEI KÖNYVVÁSÁR Rekordot, 77 ezer látogatót regisztráltak a 27 ország 1957 kiadója részvételével megrendezett Lipcsei Nemzetközi Könyvvásáron, melyet Konrád György nyitott meg, s záróakkordjaként Bora Cosic szerb író megkapta az Európai megértésért elnevezésű, tízezer euróval dotált díjat. Életműve elismeréseként Ludvik Kundera cseh költő-műfordítót is díjazták ötezer euróval.

n MANIPULÁLT BESTSELLER David Vise, a Washington Post Pulitzer-díjas szerzője január-február folyamán húszezer példányt vásárolt kedvezményes áron a Barnesandnoble.com internetes könyvkereskedésnél saját könyvéből, melyet a CIA-ügynökké lett orosz kémről, Robert Hanssenről írt, majd 17 500 példányt visszaküldvén visszakérte azok árát. Bestsellerlistát manipuláló akcióját Vise azzal magyarázta, hogy dedikált példányokat akart árusítani saját honlapjáról.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.