Külügyi szóvivő: Támogatjuk az ukrán EU-csatlakozást, ha visszaadják a kárpátaljai magyarság oktatási jogait

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 3.

Külpol

Paczolay Máté szerint ami most egy munkácsi középiskolában történik, a szembe megy minden megállapodással.

Még augusztusban derült ki, hogy a kárpátaljai Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatói posztjára Pauk Marija személyében olyan intézményvezetőt neveztek ki, akiknek semmiféle kötődése nincs a helyi magyar közösséghez, az előző igazgatót a korára hivatkozva küldték el annak ellenére, hogy a tantestület és a Munkácsi Városi Tanács egy része is tiltakozott a váltás ellen.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Orosz Ildikó szerint az iskolában ukrán osztályokat indítanának, az iskola egyik pedagógusa, Popovics Béla szerint pedig egyszerűen fel akarja számolni a helyi városvezetés az intézményben folyó magyar nyelvű oktatást. Az iskolavezetés az iskola egyik Facebook-posztja szerint azt jelezte, rövidtávú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként oktatása, és már szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul történő oktatása.  A tiltakozás miatt az ukrán osztály végül nem indult el és maradt a magyar nyelvű oktatás is, de jelzésértékű, hogy a tanévnyitón nem engedték lejátszani a magyar himnuszt, tilos volt a magyar zászló és a magyar trikolór használata, és az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el. Az iskola igazgatója ezt azzal magyarázta, hogy

„ma jelenleg Ukrajnában élünk. Az állami jelképek ukránok, ezért Ukrajna egész területén ilyen zászlók lesznek.”

Ez már végképp kiverte a biztosítékot a magyar külügynél: a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól Paczolay Máté külügyi szóvivő az Indexnek reagált:  „Miközben mi több mint 5000 ukrán menekült gyermeket és diákot fogadunk magyarországi iskolákban, addig van 15 ezer magyar diák Kárpátalján, akik kénytelenek elszenvedni a magyar nemzetiségi oktatás elukránosítását.”

Paczolay hozzátette, erre mutat a mukácsi példa is, ami ráadásul szembe megy a kétoldalú megállapodásokkal,  a Velencei Bizottság, valamint a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Chartájának intézkedéseivel is. „Mindenki számára legyen világos: Magyarország csak abban az esetben fogja támogatni az EU-csatlakozások megkezdését Ukrajnával, ha az ukránok visszaadják, a kárpátaljai magyarságnak az anyanyelvi oktatáshoz fűződő összes korábbi jogát” – fogalmazott a lapnak Paczolay.

nyitókép: Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola / Facebook

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk