Lakossági megtakarításból mentené a lírát Erdoğan

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. augusztus 10.

Külpol

A lakosság arany- és devizamegtakarításainak átváltásával állítaná meg a líra árfolyamzuhanását Erdoğan elnök.

A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, de korábban 20 százalék napi veszteségnél is járt. A líra heti vesztesége 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült. Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült.

Erdoğan elnök pénteken arany- és devizamegtakarításaik lírára váltására kérte fel az ország polgárait a líra árfolyamának a védelmében.

A török líra már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is jelentős mértékben gyengült, amit Recep Tayyip Erdoğan török elnök az ország gazdaságának a megroppantására irányuló összehangolt nemzetközi akciónak tulajdonított. Erdoğan már akkor is felszólította a törököket devizatartalékaik lírára váltására.

A török líra árfolyamvesztése az Egyesült Államokkal egyre mélyülő politikai ellentétekkel párhuzamosan a választások után is folytatódott. Az árfolyamzuhanás a napokban felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt. A török líra pénteki esését csak tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium- és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be.

Berat Albayrak török pénzügyminiszter pénteken Isztambulban új, a jegybanknak nagyobb függetlenséget biztosító és szigorúbb költségvetési fegyelemre épülő, „fenntartható és egészséges mértékű” gazdasági növekedést biztosító gazdaságpolitika bevezetését jelentette be üzletemberek előtt tartott beszédében. Kevés részlettel szolgált azonban a kormány terveiről ahhoz, hogy meggyőzze a pénzpiacokat a török líra rekordnagyságú árfolyamesésének megállításáról.


Figyelmébe ajánljuk