Lemondásra szólította fel Putyint, már börtönben is van az ukrajnai szeparatisták parancsnoka

  • narancs.hu
  • 2023. július 21.

Külpol

Igor Girkin minden jel szerint úgy gondolta, hogy az ukrajnai háború előkészületeiben játszott szerepe miatt bármit kimondhat.

Őrizetbe vették Igor Girkint, az orosz hadsereg veteránját és volt FSZB-tisztet – közölték a férfi felesége és az RBC üzleti napilap információi alapján pénteken. 

Girkint, aki 2014-ben segített Moszkvának annektálni a Krímet, majd oroszbarát milíciákat szervezett Kelet-Ukrajnában, moszkvai idő szerint délelőtt fél 11 körül vették őrizetbe a rendfenntartók – közölte felesége, Miroszlava Reginszkaja Telegramon.

Az RBC üzleti napilap értesülései szerint az őrizetbe vételre a Wagner-zsoldosok egykori tagjának panasza után került sor, amelyet Girkin korábban kritizált. Reginszkaja, aki azonosítatlan forrásokra hivatkozott, elmondta, hogy férjét az orosz büntető törvénykönyv 282. cikkének megsértésével vádolják, „gyűlöletre vagy ellenségeskedésre uszítással, valamint az emberi méltóság megalázásával”. Az ilyen bűncselekményért kiszabható maximális büntetés hat év börtön Oroszországban.

Az RTVI tévécsatornának adott külön interjúban Molohov azt mondta, Girkin holléte ismeretlen.

Girkin a tavalyi ukrajnai invázió óta az egyik legradikálisabb háborúpárti hang, rendszeresen kritizálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és a védelmi minisztériumot, amiért nem tesznek eleget a győzelemért.

 
Igor Girkin
Dom kobb / Wikimedia Commons
 

 „Azt hiszem, [a Kreml vezetése] baromira bosszús lett rá” – mondta egy névtelenséget kérő Kreml-tisztviselő a Moscow Timesnak.

Letartóztatására három nappal azután került sor, hogy felszólította Putyint, hogy mondjon le.

„Az ország nem éli túl még hat évig ezt a gyáva középszerűséget a hatalomban”

– írta Girkin több mint 800 000 előfizetőjének a Telegram üzenetküldő alkalmazásban kedden.

„Egyszer elvesztette a veszélyérzetét, valahogy azt hitte, bármit mondhat. De ezt itt most senki sem teheti meg” – mondta egy másik bennfentes

Tatjana Sztanovaja orosz politikai szakértő szerint Girkin letartóztatása „tagadhatatlanul az orosz védelmi minisztérium érdekeit szolgálja”.

Girkint távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hágai bíróság 2022 novemberében a Malaysia Airlines MH17-es járatának Kelet-Ukrajna felett 2014-ben történő lelövése miatt, amelyben 298 ember meghalt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Simonka György: A Fidesz, a Tisza Párt és a DK ellen indulok a következő parlamenti választáson és nyerek!

Június 9-i győzelmét a polgármester-választáson a politikai pályára való visszatérése egyik állomásának tartja a még Fidesz-tag Simonka György, aki 2026-ban független jelöltként akar elindulni az országgyűlési választáson. Mint fogalmaz, "ezért Orbán Viktor nem vonja össze a szemöldökét, legfeljebb elmosolyodik, de végül csalódni fog”.