Lemondott az osztrák kancellár

  • narancs.hu
  • 2021. december 2.

Külpol

Alexander Schallenberg alig két hónapig töltötte be a posztot. 

Alig két hónappal a hivatalba lépését követően lemondott Alexander Schallenberg osztrák kancellár – adta hírül az osztrák közszolgálati média

Az új osztrák kancellár beiktatása

 
Alexander Schallenberg új osztrák kancellár (b) kezet fog Alexander Van der Bellen osztrák államfővel, miután átvette kinevezési okmányát a bécsi Hofburgban tartott beiktatási ünnepségen 2021. október 11-én, két nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után. MTI/EPA/Christian Bruna
Fotó: Christian Bruna
 

Szintén csütörtökön derült ki, hogy a korrupciós vádak miatt lemondott korábbi kancellár Sebastian Kurz teljesen visszavonul a politikától, ugyanis elvesztette lelkesedését, és több időt szeretne tölteni a családjával. Az Osztrák Néppárt elnöki posztjáról is lemond, utódja valószínűleg Karl Nehammer belügyminiszter lesz. 

A 24.hu szemléje szerint Schallenberg közleményében azt írta, nem áll szándékában átvenni az ÖVP elnöké székét, és szerinte a pártvezetését és a kancellári posztot minél gyorsabban egy embernek kell átvennie. Nehammer belügyminiszter mindkét posztra esélyes lehet. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?