Lengyelország, Finnország és a balti államok kitilthatják az orosz turistákat

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 23.

Külpol

Akkor is, ha az EU nem vezet be egységes vízumkorlátozást a háború miatt.

Az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország – egyénileg megakadályozhatja az orosz turisták belépését a területére, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat – közölte Litvánia külügyminisztere kedden az MTI beszámolója szerint

Gabrielius Landsbergis Vilniusban újságíróknak azt mondta: beszélt mindegyik értinett ország illetékes miniszterével, és nincs sok különbség a véleményükben.

„Az orosz turistáknak nem volna szabad az Európai Unió területén tartózkodniuk... Országuk népirtást követ el” – fogalmazott a litván külügyminiszter.

Kaja Kallas észt miniszterelnök éppen két hete azt írta a Twitteren, hogy „az Európába látogatás kiváltság, nem pedig emberi jog”, és hogy „most van itt az ideje, hogy leállítsuk az Oroszországból érkező turizmust”. Előtte egy nappal Sanna Marin finn kormányfő azt mondta az YLE finn közszolgálati rádió és televíziónak: „nem helyes, hogy amíg Oroszország agresszív, brutális háborút folytat Európában, addig az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európába és turistáskodhatnak”.

Ugyan az ukrajnai háború kezdetét követően nem sokkal az Európai Unió betiltotta az Oroszországból az EU-ba irányuló légiközlekedést, az orosz állampolgárok szárazföldön továbbra is beléphetnek az unió területére. Az YLE a múlt héten arról számolt be, hogy orosz vállalkozások elkezdtek autós utazásokat szervezni Szentpétervárról Finnországba, a helsinki és a lappeenrantai repülőtérre, ahonnan közvetlen járattal lehet továbbrepülni számos európai nagyvárosba.

Bár Ukrajna nyomást gyakorol az EU-ra, hogy tiltsa meg az orosz turisták beutazását, a tagállamok megosztottak a kérdésben. Lettország, Litvánia és Lengyelország már nem sokkal a háború kitörése után leállította új turistavízumok kiadását oroszoknak. Észtország a múlt héten lezárta határait több mint 50 ezer, vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt, és azt tervezi, hogy nem engedi be a más uniós országok által kiadott vízummal rendelkező oroszokat sem.

Szijjártó: „energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók"

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be arról, hogy Urmas Reinsalu észt külügyminiszter kezdeményezésére kedden telefonos megbeszélést tartottak a két országot érintő diplomáciai kérdésekről. Mint Szijjártó fogalmaz: „Hosszas megbeszélés volt és a legfontosabb kérdésben egyet is értettünk: az Ukrajnában zajló háborúnak minél előbb véget kell érnie!"

 

Olaf Scholz német kancellár azonban fenntartásait fejezte ki az ilyen korlátozásokkal kapcsolatban. „Ez nem az orosz nép háborúja, hanem Putyin háborúja” – jegyezte meg Scholz. Szerinte a turistavízumok korlátozása „mindazokat az embereket is büntetné, akik azért menekülnek Oroszországból, mert nem értenek egyet az orosz rezsimmel”. Amint beszámoltunk róla, a magyar külügyminiszter észt kollégájával egyeztetve arról beszélt, hogy a kérdésben Scholtz kancellár álláspontját tartja Magyarország követendőnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk