Szijjártó: „energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók”

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 23.

Külpol

Abszolút jól sikerülhetett az észt-magyar egyeztetés.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be arról, hogy Urmas Reinsalu észt külügyminiszter kezdeményezésére kedden telefonos megbeszélést tartottak a két országot érintő diplomáciai kérdésekről.

Mint Szijjártó fogalmaz: „Hosszas megbeszélés volt és a legfontosabb kérdésben egyet is értettünk: az Ukrajnában zajló háborúnak minél előbb véget kell érnie!”

Ezen kívül azonban aligha tud pozitív eredményekről beszámolni, ugyanis mindössze két konkrét kérdést említ, és azok mindegyikében gyökeresen eltér a két fél véleménye. Szijjártó úgy fogalmaz: „Észtország kormánya újabb szankciós csomagot fog kezdeményezni, úgyhogy ezzel kapcsolatosan gyorsan leszögeztem: energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók.”

 

Hasonlóan rugalmas állásponton van a magyar külügy vezetője az orosz állampolgárokat érintő lehetséges vízumszigorításokkal kapcsolatban is: „Beszéltünk arról a javaslatról is, mely szigorítaná az orosz állampolgárok számára az európai vízumok kiadásának gyakorlatát. Itt mi a német kancellár álláspontjával szimpatizálunk és nem tervezünk semmilyen szigorítást vagy korlátozást bevezetni.”

Kár, hogy a szovjet katonai emlékművek kérdésére nem tér ki a külügyminiszter, vélhetően azokat illetően is hasonló összhangban áll nézőpontja észt kollégájáéval.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk