Lengyelországban mégsem emelnek a kormánytagok fizetésén

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 1.

Külpol

Meghátrált a lengyel kormány, akkora volt a felháborodás. De mi a helyzet Magyarországon? 

Leállították a kormánytagok fizetésemelését Lengyelországban, miután a terveket hatalmas ellenzéki felháborodás fogadta – írja a Népszava

A lengyel pénzügyminisztérium Andrzej Duda elnöknek mintegy 170 ezer, Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek és helyetteseinek pedig 136 ezer forintos emelést helyezett kilátásba, miközben a parlamenti képviselők és szenátorok 85 ezer forinttal többet kaptak volna. Ugyanakkor a tervek napvilágot láttak, amit hatalmas felháborodás követett az országban. 

Donald Tustk, az ellenzéki Polgári Platform vezetéjőe a tanárok 13 ezer forintos béremelésével hasonlította össze a kormánytagoknak szánt emelést. Milosz Motyka, a Lengyel Néppárt szóvivője szerint a Jog és Igazságosság (PiS) azért került hatalomra, hogy kitömje a tagjai zsebét, eközben azt tanácsolja a lengyeleknek, hogy fogyasszanak kevesebbet a válság alatt. 

A kormány a felháborodásnak köszönhetően meghátrált a tervektől; Morawiecki elhatárolódott a béremeléstől, Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök is határozottan ellenezte a terveket. 

Mint ismert, júniusban megszavazták Orbán Viktor miniszterelnök fizetésének a megduplázását, aki pedig megemelte a miniszterei fizetését 1,9 millióról 2,6 millióra. De a képviselő államtitkárok is jól jártak, az ő fizetésük 52 százalékkal nőtt meg. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.