Lengyelországban mégsem emelnek a kormánytagok fizetésén

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 1.

Külpol

Meghátrált a lengyel kormány, akkora volt a felháborodás. De mi a helyzet Magyarországon? 

Leállították a kormánytagok fizetésemelését Lengyelországban, miután a terveket hatalmas ellenzéki felháborodás fogadta – írja a Népszava

A lengyel pénzügyminisztérium Andrzej Duda elnöknek mintegy 170 ezer, Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek és helyetteseinek pedig 136 ezer forintos emelést helyezett kilátásba, miközben a parlamenti képviselők és szenátorok 85 ezer forinttal többet kaptak volna. Ugyanakkor a tervek napvilágot láttak, amit hatalmas felháborodás követett az országban. 

Donald Tustk, az ellenzéki Polgári Platform vezetéjőe a tanárok 13 ezer forintos béremelésével hasonlította össze a kormánytagoknak szánt emelést. Milosz Motyka, a Lengyel Néppárt szóvivője szerint a Jog és Igazságosság (PiS) azért került hatalomra, hogy kitömje a tagjai zsebét, eközben azt tanácsolja a lengyeleknek, hogy fogyasszanak kevesebbet a válság alatt. 

A kormány a felháborodásnak köszönhetően meghátrált a tervektől; Morawiecki elhatárolódott a béremeléstől, Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök is határozottan ellenezte a terveket. 

Mint ismert, júniusban megszavazták Orbán Viktor miniszterelnök fizetésének a megduplázását, aki pedig megemelte a miniszterei fizetését 1,9 millióról 2,6 millióra. De a képviselő államtitkárok is jól jártak, az ő fizetésük 52 százalékkal nőtt meg. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk