Lesz jogállami feltétele az uniós pénzeknek, kérdés, hogy ez visszatartja-e Orbánt
EU-csúcs Brüsszelben - A magyar és a lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatója
Brüsszel, 2020. július 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én.

Lesz jogállami feltétele az uniós pénzeknek, kérdés, hogy ez visszatartja-e Orbánt

  • narancs.hu
  • 2020. július 21.

Külpol

A magyar miniszterelnök elégedett a végeredménnyel.

Hajnalban sikerült megállapodni az Európai Unió költségvetéséről. Az erről szóló viták egyik fontos kérdése volt, hogy a pénzek felhasználásának legyen-e jogállami feltétele; azaz, ha egy tagországban rendszerszinten visszaélnek az uniós támogatások felhasználásával és sérülnek a jogállam alapvető feltételei (független bíróságok, szabad sajtó, tiszta és szabad választások, stb) akkor a renitens országoktól megvonhassák-e a támogatást.

A magyar és a lengyel kormány szerette volna, ha egyáltalán nem szerepel a végső szövegben a jogállami feltétel, ám az végül benne maradt a végső szövegben.

Bár maga a kifejezés szerepel a szövegben, azonban a megfogalmazás nagyon enyhe ahhoz, hogy valódi szankciókra lehessen számítani.

Maradt ugyanis a tanácsi javaslat a minősített többségről: vagyis ha a Bizottság úgy látja, hogy egy ország megsérti az jogállami értékeket, akkor a szankciókról az Európai Tanács minősített többségének kell döntenie, így pedig már egy maroknyi tagállam is meg tudja akadályozni a döntést.

A megállapodásban mindössze egyszer szerepel a jogállamiság szó, amikor azt írják „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”. A pénzek kifizetéséről, az új mechanizmus leírásáról szóló részből azonban törölték a jogállamiság kifejezést. Bevezetnek tehát egy új feltételrendszert, de arra kevés az esély, hogy a szankciók életbe lépjenek.

A Politico szerint kikerült a végső szövegből az a rész is, amelyik felkérte az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, az Európai Számvevőszéket pedig a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok EU-pénzek felhasználásáról.

Orbán Viktor reggeli posztjában annyit közölt Facebook oldalán, hogy

"Kiharcoltuk!"

A Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján pedig úgy fogalmazott Orbán, hogy "ez egy hatalmas győzelem, közös, lengyel-magyar győzelem“, kiemelve, hogy ez a visegrádi országok sikere.

A lengyel miniszterelnök is arról beszélt, hogy komoly eredmény, hogy nincs közvetlenül összekötve a jogállamisági feltétellel az uniós támogatások kifizetése. Morawiecki ugyanakkor azt is hozzátette, hogy szerinte Lengyelország nem sérti meg a jogállamiságot.

(Politico, Index)

Figyelmébe ajánljuk