Letartóztatások az iráni diáklányok elleni mérgezéses támadások ügyében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 7.

Külpol

Több embert letartóztattak és az elkövetők szigorú büntetésre számíthatnak – jelentette be a síita állam belügyminiszter-helyettese.

Madzsíd Mírahmadi az iráni állami médiában azt mondta, a hatóságok összesen öt tartományban hajtottak végre letartóztatásokat, a nyomozások pedig tovább folynak – írja az MTI.

Mírahmadi hangoztatta, a mérgezéses támadások kitervelői iskolákat akarnak bezáratni, és újra rendszerellenes lázongást akarnak szítani. Az iszlám köztársaságban hónapokig zavargások voltak, miután egy fiatal nő szeptember közepén meghalt az erkölcsrendészet őrizetében.

Az ügyben megszólalt Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is, megbocsáthatatlan bűntettnek nevezve a diáklányok elleni támadásokat, hangsúlyozta: a hatóságoknak komolyan kell venni az eseteket, az elkövetőket pedig szigorúan meg kell büntetni.

Az elmúlt hónapokban hivatalos adatok összesen 230 tanintézményben több mint 5000 diáklány volt érintett mérgezéses támadásokban, melyeket a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken.

A támadások novemberben kezdődtek a síiták egyik szent városában, Kumban, majd átterjedtek Irán 31 tartománya közül 25-re. A sorozatos támadások hatására néhány szülő nem engedte iskolába gyermekét és tüntetésbe kezdett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk