Litván és dán javaslat: Ne adjanak turistavízumot orosz állampolgároknak az EU-tagállamok

Külpol

Az ötletet még a múlt héten dobta be Finnország és Észtország.

A litván és a dán külügyminiszter szerdán szintén azt javasolta, hogy az Európai Unió (EU) tagországai szüntessék be a turistavízum kiadását orosz állampolgárok részére Ukrajna orosz megszállása miatt.

Finnország és Észtország múlt héten tett erre javaslatot, de Olaf Scholz német kancellár és az EU Bizottság egyelőre nem támogatja a tervet.

Riga már nagyrészt felfüggesztette a turistavízumok és tartózkodási engedélyek kibocsátását orosz állampolgárok részére, miután Észtország és Lettország korábban megtette ezt a lépést, Finnország pedig szigorítja az orosz állampolgárokkal szembeni vízumszabályait. Gabrielius Landsbergis, a litván diplomácia vezetője szerint viszont ideális esetben ezt a döntést az uniós vezetők szintjén kellene meghozni: megszüntethetnék a már kiadott turistavízumok érvényességét, és minden (tagállam) beszüntetné az ilyen vízumok kiadását (orosz állampolgároknak). Landsbergis emellett megkérdőjelezte az egyéni, tagállami szintű intézkedések hatékonyságát, mivel orosz állampolgárok továbbra is beléphetnek az EU területére más EU-tagországok által kibocsátott vízumokkal.

Dánia, ahová Finnországhoz képest jóval kevesebb orosz turista látogat, egyetért a közös uniós válasz szükségességével, de ha kell, egyedül is lépni fog és a a maga részéről megvizsgálja annak lehetőségét, hogy korlátozásokat vezessen be, és így csökkentse az orosz állampolgároknak kibocsátandó turistavízumok számát - erről Jeppe Kofod dán külügyminiszter a Ritzau dán hírügynökségnek beszélt.

Mélységesen szégyenletesnek tartom, hogy orosz turisták napozhatnak és fényűző életet élhetnek Dél-Európában, miközben éppen ukrán városokat bombáznak szét a felismerhetetlenségig. Közös EU-s megoldást fogok szorgalmazni, amikor augusztus végén találkozunk

- mondta a dán diplomácia vezetője.

Az EU féléves elnökségét jelenleg betöltő Csehország azt tervezi, hogy a kérdést napirendre tűzi a következő, augusztusi EU-külügyminiszteri találkozón.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk