A cseh ipari miniszter szerint szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

Külpol

Szerinte kialakulhat olyan helyzet az európai piacon, amikor egyáltalán nincs gáz.

 Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában beszélt arról, hogy szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására.

Síkela mindeközben visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kormány az ipart részesítené előnyben a háztartásokkal szemben gázhiány esetén. Elmondta, hogy a cseh kormány gázhiány esetén nem fogja előnyben részesíteni az ipart a háztartások ellátásával szemben, de kialakulhat olyan helyzet, amelyben szükség lesz a lakossági szolidaritásra, a háztartások fogyasztásának korlátozására is. Kiemelte: a cseh ipar működőképességének fenntartása minden állampolgár érdeke.

Síkela arról is beszélt, hogy kialakulhat olyan helyzet az európai piacon, amikor egyáltalán nincs gáz. "Ilyen esetben természetesen át kell térni a korlátozások valamilyen rendszerére: az volna a helyénvaló, ha az úgynevezett védett fogyasztók, tehát a háztartások is szolidárisak lennének" - közölte.

Mindeközben a cseh kormány igyekszik intézkedéseket előkészíteni a háztartások megsegítésére a rendkívüli módon megemelkedett áramárak miatt. Bevezetik az úgynevezett takarékos tarifarendszert, másfelől a háztartások villanyszámláinak támogatására 10 milliárd koronát fordít az állam, ami azt jelenti, hogy egy-egy háztartás mintegy 17 ezer koronát (280 500 forint) kap költségeinek enyhítésére. Jövőre pedig ez az állami támogatás 30 milliárd korona lesz, és nemcsak a villany, hanem a gáz- és fűtési számlákat is támogatják majd belőle.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk