Putyin újra bevezette a sztálini "Hős anya" kitüntetést

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 17.

Külpol

A Szovjetunió idejéből származó címet azok az orosz nők kapják, akik legalább 10 gyereket szültek.

Vlagyimir Putyin rendeletben hívta újra életre az 1991-ben egyszer már megszüntetett „Hős anya” (Maty gerojinja) kitüntetést – erről a Moscow Times tudósított.

Ahogy írják, a címet annak idején még Sztálin vezette be 1944-ben, válaszul a II. világháború alatti hatalmas népességveszteségre.

A kitüntetést azok az orosz nők kapták és kapják meg újra, akik legalább 10 gyermeket szülnek és nevelnek fel.

A Putyin által hétfőn aláírt rendelet szerint rendelete szerint a jogosult anyák egyszeri 1 millió rubel kifizetést kapnak, amint a 10. élő gyermekük betölti az egyéves kort. Az anyák akkor is jogosultak a támogatásra, ha valamelyik gyermeküket harcban, terrorcselekmény vagy rendkívüli helyzet következtében veszítették el.

A lap hozzáteszi, hogy Oroszország népessége évtizedek óta szinte folyamatosan csökken, ráadásul a  népességcsökkenés üteme 2021 óta - amikor a koronavírusjárvány a Szovjetunió vége óta a legnagyobb természetes népességcsökkenéshez vezetett az országban - csaknem megduplázódott, 2020 óta pedig csaknem megháromszorozódott. Az orosz népesség száma 2022 elején mintegy 400 ezer fős csökkenés után 145,1 millióra esett vissza. 

A Hős anya kitüntetés egyébként éppen olyan magas állami rangú kitüntetésnek számít ezentúl, mint az Oroszország Hőse és a Munka Hőse titulusok. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk