Lukasenka legfőbb riválisa lett volna az elnökválasztáson, nem regisztrálták jelöltnek

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 14.

Külpol

Az ellenzéki vezetőt egy hónapja vették őrizetbe, a vád: pénzmosás, adócsalás.

A fehérorosz választási bizottság elutasította, hogy elnökjelöltnek regisztrálja Viktar Babarika ellenzéki vezetőt, aki Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő legfőbb riválisa lett volna a elnökválasztáson.

A keddi indoklás szerint a választási bizottság olyan levelet kapott az illetékes hatóságoktól, amelyben pénzmosással foglalkozó bűncsoport vezetőjeként nevezték meg Babarikát.

Az ellenzéki vezetőt és bankárt, Viktar Babarikát egy hónappal ezelőtt vették őrizetbe, miután a többi között pénzmosással, vesztegetéssel és adócsalással vádolták meg.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartanak elnökválasztást. Az országot 1994 óta irányító, 65 éves Aljakszandr Lukasenka újra, immár hatodszor indul a tisztségért.

Orbán Minszkben: Nem elég szorosak a politikai kapcsolataink

A miniszterelnök Fehéroroszországban járt, körberajongta Lukasenkát és reményét fejezte ki, hogy ezentúl sűrűbben látogat majd Magyarországra a vezető. A magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyalása első, sajtónyilvános részében. A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban.

Figyelmébe ajánljuk