Magyarország az uniós innovációs lista sereghajtói között van

  • narancs.hu
  • 2020. június 24.

Külpol

Nem túl fényes eredmény.

Összességében javult Európa innovációs tevékenysége, ám Magyarország a kevésbé innovatív országok egyike a tagállamok között – számol be a hvg.hu az az Európai Bizottság 2019-es adatokat feldolgozó európai innovációs ranglistájának eredményeiről.

A kimutatás az unió országait több csoportra: a vezető innovátorok, a jelentős innovátorok, a mérsékelt innovátorok és a lemaradó innovátorok csoportjába osztja.

Ez alapján továbbra is Svédország teljesítménye a legjobb az EU-ban. A svédeket Finnország, Dánia és Hollandia követi. Az innovációs eredmények növekedési mértékét tekintve kiemelik Litvániát, Máltát, Lettországot, Portugáliát és Görögországot.

Magyarország továbbra is tartja a helyét, és újra a mérsékelt innovátorok közé került; a 23. helyen áll a tagországok között.

Az összesített innovációs mutató értéke az uniós átlag 66,4 százalékát éri el. Megjegyzik azonban, hogy Magyarország kifejezetten rosszul teljesít az innovatív kkv-k együttműködésében, és a kisebb vállalatok kutatásra és fejlesztésre fordított forrásaira is alacsony mutató jött ki.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.