Magyarország is csatlakozik az Orbán-kormányt elítélő nyilatkozathoz

  • narancs.hu
  • 2020. április 2.

Külpol

Mivel a szöveg nem nevesíti a kifogásolt országot, a magyar vezetés gondolt egyet, és úgy tett, mintha valaki másról lenne szó.

Az Igazságügyi Minisztérium oldalán jelent meg este az a közlemény, miszerint Magyarország is csatlakozik az uniós tagállamok nyilatkozatához, amelyben hangsúlyozzák: vészhelyzetre hivatkozva sem lehet fellépni a jogállamiság és a szabad sajtó ellen. A magyar „trolldiplomácia” akcióját a 444.hu szúrta ki.

A nyilatkozat először szerda este jelent meg, és először 13 nyugat-európai kormány támogatta (de azóta többen is csatlakoztak).

Ekkor Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország kormánya kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg azokat a rendkívüli lépéseket, amelyeket az országok hoznak a koronavírus elleni küzdelem jegyében. „Ebben a példa nélküli helyzetben elfogadható, hogy a tagállamok rendkívüli intézkedéseket hozzanak a válság ellen és polgáraik védelmében. Ugyanakkor mély aggodalommal tölt el minket az, hogy egyes rendkívüli intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok megsértésének kockázatát hordozzák”

A nyilatkozat szövege egyértelműen utalt a magyar felhatalmazási törvényre (hiszen szerepel benne, hogy az elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák), de mivel egyszer sem mondták ki nyíltan, hogy a magyar kormány lépéseiről szól, Magyarország fogta magát, és úgy tett, mintha valaki másnak az elítéléséről lenne szó.

Az említetteken túl még az áll benne:

„A rendkívüli intézkedéseket ugyanis csak a feltétlenül szükségesekre kell korlátozni, arányosnak és ideiglenes jellegűnek kell lenniük, rendszeres felülvizsgálatnak kell alávetni ezeket, és tiszteletben kell tartsák a fent említett alapelveket és a nemzetközi jogi kötelezettségeket. Ezen kívül nem korlátozhatják a szólásszabadságot és a sajtó szabadságát.

Az aláíró kormányok szerint közösen, az európai alapelvek és értékek mellett kiállva kell túljussunk ezen a válságon, épp ezért támogatják az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását, illetve felkérik az Általános Ügyek Tanácsát, hogy ha szükségesnek látják, foglalkozzanak a kérdéssel.” Ezt most már a magyar kormány is hangsúlyozza.

Csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is aggasztónak nevezte a magyar lépéseket, 13 tagpárt pedig újfent a Fidesz kizárását kérte a Néppártból.

Figyelmébe ajánljuk