Jaroslaw Kaczynski szerint nem lehet elhalasztani a lengyel elnökválasztást

  • narancs.hu
  • 2020. április 3.

Külpol

Az ellenzék viszont aggódik, hogy a szavazólapokon keresztül is terjedhet a vírus.

Jelenleg nincs alkotmányos lehetőség a május 10-ére kiírt lengyel elnökválasztás elhalasztására, a szavazás minap javasolt, levélben történő lebonyolítása teljesen biztonságos az állampolgárok egészségére nézve - jelentette ki egy pénteki interjúban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.

Jaroslaw Kaczynski annak kapcsán nyilatkozott, hogy a lengyel parlamenti alsóház a várakozások szerint pénteken napirendre tűzheti azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az idei elnökválasztáson minden szavazó levélben voksolna. A választás elhalasztása jelen körülmények között az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené - hangsúlyozta, utalva ezzel arra, hogy a lengyel alaptörvény szerint a választás elhalasztása katasztrófahelyzet, illetve szükség- vagy hadiállapot esetén lehetséges.

Abszurdnak nevezte Kaczynski azokat az ellenzéki felvetéseket, miszerint a PiS-nek "véres lesz a keze", vagyis az emberek életét veszélyezteti, ha nem halasztja el választást a járvány miatt. Rámutatott: Németország bajor tartományában március 29-én tartották meg a helyhatósági választások második fordulóját, szintén kizárólag levélszavazás útján.

A járványhelyzetre és a választók biztonságára hivatkozva a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform jelöltje, Malgorzata-Kidawa Blonska múlt vasárnap felfüggesztette elnökválasztási kampányát, és a májusra kiírt szavazás bojkottjára szólított fel. A PiS jelöltje, Andrzej Duda jelenlegi elnök álláspontjáról egyik tanácsadója csütörtökön azt mondta: az államfő támogatná a levélben szavazást, amennyiben azt az egészségügyi követelményekkel és az alkotmányos, demokratikus szabályokkal összhangban szervezik meg.

A PiS egyik koalíciós partnere, az Egyetértés (Porozumienie) kispárt  jelezte: a választási törvény módosítására vonatkozó pénteki szavazáson ellenezni fogja a levélben szavazás általános alkalmazását a májusi választáson. Az Egyetértésnek 18 tagja van a PiS 235 fős frakciójában, így előfordulhat, hogy a 460 fős alsóházban a kormánypárt nem rendelkezik majd a szükséges szavazatszámmal a módosítás jóváhagyásához.

(MTI)

Ne legyen fogoly a saját otthonában! Élvezzen ki minden percet!

És egy barátja minden csütörtökön meg is látogatja. Odakünn a helyzet olyan, amilyen - de még ez sem lehet elégséges ok arra, hogy ne éljünk teljességre törekvő életet, melyhez az ismeretszerzés és a színvonalas szórakozás is hozzátartozik. A Magyar Narancs heti nyomtatott kiadása az idevágó lehetőségeket a legteljesebb természetességgel biztosítja.

Figyelmébe ajánljuk