Afrikában élelmezési válsághoz is vezethet a koronavírus

  • narancs.hu
  • 2020. április 2.

Külpol

Látványosan megnőhet a segélyre szorulók száma. És akkor még nem is volt szó a fertőzöttek kilátásairól.

Az új típusú koronavírus-járvány súlyosbíthatja az élelmiszerhiánnyal küzdő afrikai országok helyzetét, a Száhel-övezetben akár 2,1 millió ember maradhat élelem nélkül, ha a határok lezárása miatt nem jutnak humanitárius segítséghez – idézi az MTI az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) figyelmeztetését.

Eric Branckaert, a szervezet régiós központjának a munkatársa a hírügynökség információja szerint azt mondta, hogy míg 2019-ben 680 000 rászoruló volt a Száhel-övezetben, ez a szám 2020-ra 77 százalékkal nőtt. A példátlan növekedés okai elsősorban a helyi konfliktusok, különösen Burkina Fasóban, Kamerunban, Csádban, és Maliban, valamint Sierra Leonében és Libériában.

De a koronavírus-járvány és a sáskajárás szintén nehezíti az ott élők helyzetét.

Lola Castro, a WFP helyi irodájának a vezetője hozzátette: Afrika déli részén humanitárius folyosó kialakításáról tárgyalnak, mert a kontinens ezen a részén körülbelül 45 millió embert fenyeget éhínség.

„Jelenleg az élelmiszerosztás normális mederben folyik, ám elképzelhető, hogy a jövőben, a vírusnak különösen a kisebb gazdaságokra gyakorolt hatásától függően, emelkednek az élelmiszerárak, nő a segélyekre szorulók száma” – tette hozzá.

Afrikában több mint 6400 regisztrált fertőzöttről tudnak, és a vírus okozta betegségbe (Covid-19) 241-en haltak bele. Elemzők figyelmeztetnek arra, hogy a fertőzöttek pontos számát képtelenség lenne megadni, mert még a kontinens legfejlettebb országa, Dél-Afrika is el van maradva a tesztelésekkel. A WHO adatai szerint február elején csupán két afrikai országnak voltak tesztkészletei, ez a szám ma már 43 a kontinens szubszaharai régiójában.

Egészségügyi tisztségviselők elképzelhetőnek tartják azt is, hogy néhány afrikai országban április végére több mint 10 ezerre nő a fertőzöttek száma, és rámutattak arra, hogy nincsenek pontos adatok a lélegeztetőgépek, tesztek és egyéb orvosi eszközök számáról.

John Nkengasong, az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (ACDC) vezetője azt mondta: Afrika-szerte nő a helyi fertőzések száma. Egészségügyi szakértők egyelőre találgatnak a vírus afrikai kimenetelét illetően. Míg az optimista jóslatok hangsúlyozzák, hogy a kontinens nagyobbik része fiatal, akiket kevésbé sújt a kór, mások kiemelik, hogy Afrikában így is több súlyos betegség pusztít, egyebek közt a malária, a tuberkulózis és az AIDS, valamint rengeteg az alultáplált ember. Nkengasong újságíróknak leszögezte: a járvány idején kiemelten fontos e betegségek kezelése is.

Probléma az is, hogy a nyugati országok, amelyek korábban segítették a szegényebb régiókat, el vannak foglalva a saját problémáikkal.

Meredith McMorrow, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) munkatársa újságíróknak elismerte, hogy a koronavírus terjedése az Egyesült Államokban leszűkíti az ország lehetőségeit az azonnali segítségnyújtásra, ám hozzátette: Washington „amint lehet”, segít az afrikai országoknak a szükséges felszerelés beszerzésében.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.