Magyarország is fúrhatja az új szankciós csomagot

  • narancs.hu
  • 2023. május 10.

Külpol

Újabb szankciós csomag készül Oroszország ellen, ám ezúttal nemcsak Magyarországnak vannak kifogásai: Türk Tanács, Kína és a gyémántpiac is szerepel a vitás kérdések között.

Új szankciókról indított vitát az Európai Unió Oroszország ellen. Ezek kínai és iráni cégeket céloznak, és lehetővé teszik a kereskedelmi korlátozások megsértése miatt harmadik országok exportjának korlátozását. A javasolt új szankciók több tíz új vállalatot is feketelistára tennének, többek között Kínából, Iránból, Kazahsztánból és Üzbegisztánból, mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök kijevi látogatásán, írja a Portfólió.

Az uniós küldöttek közötti megbeszéléseket konfliktusok kísérik, az eltérő nézőpontok miatt nem várható gyors megállapodás - mondta több diplomata a Reutersnek. 

Az unión kívüli országok esetében hozott szankciókat ellenző országok egyike szinte biztosan Magyarország, mivel a Türk Tanács egyes tagjaira is vonatkoznának így korlátozások.

Korábban az Orbán Viktor vezette magyar kormány jelezte, hogy ebben a kérdéskörben nem minden lépést támogatnak, de több dél-európai tagállamnak is fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban. A javaslat nem tartalmazta az orosz gyémántimport leállítását vagy az atomenergetikai együttműködést. A gyémántkereskedelem korlátozás Belgium számára kritikus lépés, korábban is több alkalommal megfúrták az erre vonatkozó terveket.

Mind a 27 uniós országnak egyet kell értenie azzal, hogy az új szankciók hatályba lépjenek. Ez a 11. ilyen jellegű intézkedési kör lenne azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában inváziót indított Ukrajna ellen. Első ízben vennék célba Kínát a Pekingnek a háborúban játszott szerepére vonatkozó vádak miatt, amivel kapcsolatban a kínai külügyminisztérium óva intette az EU-t. A javasolt új szankciók kiemelnék, hogy az olajszállító tartályhajók nem rakodhatnak ki a nyílt tengeren, és nem érkezhetnek kikötőkbe kikapcsolt GPS-nyomkövetővel, ezzel próbálva visszavágni az orosz olajkereskedelemre vonatkozó G7-korlátozások semmibevételét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!