Meghalt a tábornok, aki elfogta Che Guevarát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 10.

Külpol

84 éves volt, vesebeteg, a mostani bolíviai kormány nem szerette, katonai tiszteletadás nélkül temették.

Állami, katonai tiszteletadás nélkül temették el kedden a bolíviai Santa Cruzban Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornokot, akinek vezetésével 1967-ben elfogták az argentin születésű kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát. A dél-amerikai ország baloldali kormánya távol maradt a búcsúztatástól és a temetéstől.

Gary Prado Salmónra egyes honfitársai hősként, mások kitaszítottként tekintettek. 84 éves korában, vesebetegségben hunyt el szombaton.

 

A katonatiszt 1967 óta nemzeti hősnek számított, a kilencvenes évek elején bolíviai nagykövet volt Nagy-Britanniában, 2000-től 2002-ig pedig Mexikóban töltötte be ugyanezt a tisztséget. 2009-ben azonban az akkori elnök, Evo Morales elleni puccskísérletben való részvétellel vádolták meg, amiért végül elítélték és tizenegy évet töltött háziőrizetben. A 2006-tól 2019-ig a Morales vezette bolíviai kormány teljesen elhatárolódott Pradótól.

Luis Arce bolíviai elnök kormánya és a hadsereg sem adott ki gyászjelentést Prado halálával kapcsolatban, azonban Santa Cruz város és tartomány tisztségviselői megemlékeztek róla. A Prado család felháborodására – a szokásoktól eltérően – egyetlen állományban lévő katona sem vett részt a virrasztáson vagy a temetésen, és egy tiszt sem segített a koporsót a sírba helyezni.

„Nem tisztelik a férjemet. A parancsnokok megszegik a szabályokat, hogy a kormány kedvében járjanak” – nyilatkozta Prado özvegye a helyi El Deber újságnak.

Prado fia, Gary Prado Araúz a temetésen elmondta, hogy a nyugdíjas katonák szövetsége elutasította a család tiszteletadásra vonatkozó kérését.

A Franz Tamayo Egyetem politológia professzora, Paul Coca elmondása szerint Luis Acre kormánya szimpatizál Che Guevarával, és ezért nem adták meg a kellő tiszteletet a nyugalmazott tábornoknak.

Ami az elhunyt és Che Guevara közös történetét illeti, 1967-ben Che Guevara csapatai többször is harcoltak a bolíviai katonákkal, az akkori – jobboldali – kormány pedig szerette volna megtalálni a gerillákat. Salmón alakulata a nyomukra jutott, és 1967. október 7-én elfogták Che Guevarát. Másnap pedig kivégezték. 

A kubai forradalmár elfogásáról szóló könyvében és későbbi interjúk során Prado elmondta, hogy nem tartja felelősnek magát a gerillavezér kivégzéséért, amit magas rangú katonatisztek rendeltek el. 

A fia a BBC-nek azt mondta, hogy a tábornok nem is Che Guevara elfogását tartotta legfontosabb tettének, hanem hogy segített olyan szervezetté alakítani a hadsereget, amely tiszteli az alkotmányt és a törvényeket.

 Leadképünkön Che Guevara 1960-ban a baráti Magyarországon, Budapesten, úttörőavatáson

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk