Már Kaczyńskit is zavarja a magyar kormány blokkja

  • narancs.hu
  • 2024. július 11.

Külpol

A fegyverszállítmányok után Lengyelországnak járó uniós kifizetések Orbánék ellenállásába ütköznek.

Egyre jobban zavarja a lengyel kormányt, hogy Magyarország miatt nem jut hozzá 2 milliárd euróhoz, ami az Ukrajnának biztosított fegyverszállítmányok miatt járna az országnak.

Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy az elmúlt egy évben folyamatosan, a létező összes szinten jelezték a magyar kormánynak, nem tetszik nekik, hogy Magyarország blokkolja az uniós kifizetéseket – írja a 444 a Notes from Poland cikke nyomán.

A pénzt az Európai Békekeretből fizetné ki Lengyelországnak az Európai Unió. A keret az uniós költségvetéstől független, a tagállamok közvetlenül fizetnek bele, majd különböző biztonságpolitikai kiadásokat fedeznek belőle. A tagállamok saját költségvetésükből fizetik a támogatást a kedvezményezettnek (jelen esetben Ukrajnának), majd az összeget az EU a keretből megtéríti nekik.

A magyar kormány viszont blokkolja a békekeret kifizetéseit. A vétó feloldásáért Orbán először azt kérte, hogy Ukrajna vegye le a terrorizmust támogató országok listájáról az OTP-t.

Miután ez megtörtént, a magyar kormány azt kifogásolta, hogy Ukrajna 14, Richter Gedeon által forgalmazott gyógyszer engedélyének visszavonására készül, Orbánék szerint elfogadható indoklás nélkül.

A magyar ellenállás már nemcsak a Donald Tusk vezette lengyel kormányt zavarja, hanem Orbán régi jó szövetségesét, a legnagyobb lengyel ellenzéki pártot vezető Jarosław Kaczyńskit is.

A Jog és Igazságosság (PiS) elnöke újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha tényleg blokkolják a magyarok a kifizetéseket, akkor „nagyon negatív színben kommentálja a hírt”. Majd hozzátette, hogy kritikája Orbánra vonatkozik. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk