Mától másképp kell énekelni az ausztrál himnuszt

  • narancs.hu
  • 2021. január 1.

Külpol

Az őslakosok kultúrája előtti tisztelgésként jelentette be a változást a kormányfő.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy január 1-jétől az ország himnuszának szövegét változtatott formában kell használni – számolt be róla a BBC. Ezentúl kimarad belőle, az országra vonatkozó „ifjúak és szabadok” („young and free”) fordulat, mintegy ezzel utalva arra, hogy már az európai felfedezők megjelenése előtt is létezett a kontinensen civilizáció. A javarészt fehér európai telepesek 18. századbeli megjelenését megelőzően az őslakosok kultúrája már többezer éve jelen volt az ország területén. Az Advance Australia Fair című himnuszból kihagyott „ifjúak és szabadok” helyett mától azt kell énekelni, hogy „egyek és szabadok” („one and free”). Amint Morrison elmondta, reméli ezzel is a nemzeti közösség szelleme erősödik majd.

A kezdeményezés egyébként Új-Dél-Wales állam vezetőjétől, Gladys Berejikliantól származik, aki még 2020 elején hívta fel a figyelmet arra, hogy a szöveg akkori formájában egyszerűen figyelmen kívül hagyja az ausztráliai „büszke Első Nemzet kultúráját”.

A himnusz szövegének változtatása „nem vesz el belőle semmit, de hiszek benne, hogy sokat ad hozzá” – nyilatkozta a konzervatív kormányfő csütörtökön. „Ebben benne van az elismerése annak, ahová nemzetként eljutottunk. És benne van annak is az elismerése, hogy nemzetünk története több mint 300 nemzetiségi csoport és nyelv hagyományaiból ered, s ezáltal a miénk a legsikeresebb multikulturális nemzet a földön.” – tette hozzá Scott Morrison.

A változtatás hírére Anthony Albanese, az ellenzék vezetője kijelentette, hogy az ország „büszke lehet arra, hogy a miénk a világ legrégebbi, folytatólagosan létező civilizációja az Első Nemzet tagjainak köszönhetően”.

Neked ajánljuk