Még ez is: jöhet a német jégborválság!

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. március 2.

Külpol

Az enyhe tél miatt - évszázadok óta először - nem lesz jégbora a híres német borászatoknak.

Idén nem készítenek jégbort - jelentette be a Német Borintézet.

A német borkészítés történetében ez most először fordul elő. Ugyanis az ország egytelen borászati régiójában sem volt idén az ilyen borhoz szükséges mínusz hét Celsius-fok.

Az intézet szerint az egymást követő meleg telek miatt a jégbortermelés a közelmúltban csökkent, 2017-ben csak hét borászat, 2013-ban pedig csak öt volt képes jégborkészítésre.

"Ha gyakoribbá válnak a következő években az enyhe telek, a jégborok Németország térségeiből drága ritkaságokká válnak" - mondta Ernst Büscher, az intézet szóvivője.

Az intézetnek nincs tudomása arra, hogy ebben vagy a múlt században lett volna olyan év, amikor nem készült jégbor, és mivel a 19. században még hidegebbek voltak a telek, feltételezik, hogy a legutóbbi szüret volt az első 1830, a német bortermelés kezdete óta, amikor nem készült jégbor - tette hozzá.

A jégbor elkészítéséhez egyébként a mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és ezért a fagyott szőlőből préselt bor nagyon édes, ám magas savtartalmú lesz. A jégbor Németországban mindig különlegességnek számított, a bortermelés 0,1 százalékát adta. A német jégbor legnagyobb felvevő piaca pedig  Japán és Kína, valamint a skandináv országok és az Egyesült Államok.

Figyelmébe ajánljuk