Megdorgált egy cseh újságot a magyar nagykövet

  • narancs.hu
  • 2022. október 21.

Külpol

A prágai magyar nagykövetnek nem tetszettek a kérdések, amelyeket a Deník N újságírója feltett Petr Fiala miniszterelnöknek.

Nyílt levelet írt Baranyi András prágai magyar nagykövet a cseh Deník N című lapnak – írja a napunk.

A diplomata a Petr Fiala cseh miniszterelnökkel készített interjút kifogásolta, annak is két kérdését, amelyek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterre vonatkoztak.

„Nem probléma, hogy a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokat követően az egyik miniszter azonnal Moszkvába megy, hogy mindent elmondjon? Ez nem ássa alá Európa egységét az Oroszország elleni fellépésben?” – kérdezte a lap újságírója Petr Fialát. 

Egyes országok másképp látják a Moszkvához fűződő viszont, mint mások, ez tény. És Magyarország nem csinál ebből titkot. Az európai egység alatt nem azt értem, hogy mindannyian ugyanazt gondoljuk, hanem azt, hogy közös nevezőre tudunk jutni. Ez a cseh elnökség és a viták lényege, mert végül azzal fogunk távozni, hogy mindannyian egyetértünk az Oroszország elleni szankciókban, Ukrajna támogatásában, ide értve Magyarországot is. Az egység az eredmény” – válaszolta a cseh kormányfő.

„Önt nem zavarja, hogy a magyar kormány képviselője a találkozó után azonnal Moszkvába megy, hogy mindent elmondjon?” – kérdezett vissza ismét az újságíró.

„Magyarország más politikát folytat Moszkvával szemben, mint a többi tagállam. Ezt mindenki tudja és látja. (…) Nem tetszik az Oroszországnak való udvarlás, de mi visszük az [EU-s] elnökséget, ez bizonyos visszafogottságot igényel, mert bizonyos típusú konfliktusokat nekünk kell mérsékelnünk. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tehessem, ne várjon tőlem határozott kijelentéseket” – válaszolta Fiala. Hozzátette: „Magyarország Moszkvával szembeni politikája nem kifizetődő, óriási áremelkedéssel, hatalmas inflációval kell szembenézniük, ami nagyságrendileg magasabb, mint Csehországban. Ez nem olyan politika, amelyet más országok is követnének. Nem kifizetődő. Az Oroszországra gyakorolt nyomással kapcsolatos valamennyi döntést végül a magyarok is támogatták.” 

A prágai nagykövet szerint a Deník N munkatársainak kérdéseiben elfogult vélemény rejlik, „aminek célja az interjúalany és az olvasók befolyásolása, valamint a közép-európai országok egységének aláásása volt, éppen akkor, amikor a szomszédunkban háború dúl”.

Baranyi András szerint ez „elítélendő”, megnehezíti a két ország jó viszonyának fenntartását.

„Tisztelettel kérem a Főszerkesztő Urat, hogy az általa vezetett szerkesztőség

a jövőben igyekezzen objektív tájékoztatást adni Magyarországgal és a magyar kormánnyal kapcsolatban”

– zárja levelét a nagykövet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk