Meghalt Pervez Musarraf, Pakisztán korábbi vezetője

  • narancs.hu
  • 2023. február 5.

Külpol

Katonai puccsal jutott hatalomra 1999-ben, 2008-ban mondott le, miután pártja gyengén szerepelt a választásokon.

Vasárnap reggel, 79 éves korában meghalt Pakisztán egykori elnöke, Pervez Musarraf, aki közel tíz évig vezette az országot, és támogatást nyújtott Washingtonnak 2001. szeptember 11. után az Al-Kaida ellen folytatott harcban – írja a New York Times. Bukását is részben nyugati kapcsolatai okozták a nyugatellenes érzelmektől fűtött országban.

Musarraf 1999-ben vértelen katonai puccsal került hatalomra, ennek ellenére demokratikus vagy annak látszó intézkedéseket is bevezetett Pakisztánban, és elősegítette a szekularizmust a vallási szélsőségektől sem mentes társadalomban. 2007-ben azonban másodszor is felfüggesztette a pakisztáni alkotmányt és veszélyhelyzetet hirdetett, ekkora már elveszítette George W. Bush amerikai elnök szimpátiáját is. Hatalma csúcsán egyszerre volt államfő, védelmi miniszter és a hadsereg főparancsnoka. 2008-ban mondott le, miután az őt támogató párt gyengén szerepelt a választásokon.

051015-N-8796S-072

 
Pervez Musarraf
Fotó: Timothy Smith
 

 

Száműzetésbe vonult, ahonnan 2013-ban tért vissza, remélve, hogy ezúttal sikert arat a választásokon. Ehelyett hazaárulás vádjával perbe fogták, majdnem halálra ítélték. Többször megpróbálta megölni az Al-Kaida, de amerikai megítélésén az sem segített, hogy 2011-ben egy pakisztáni katonai bázis közelében fogták el Oszama bin-Ladent, aki öt éve az országban bujkált. Musarraf 2016 óra Dubaiban élt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk