Megint lakóházat lőttek az oroszok Kijevben, újabb orosz tábornok halálát jelentették be az ukránok

  • narancs.hu
  • 2022. március 16.

Külpol

Háborús bűnösnek tartja Putyint az amerikai szenátus.

Szerda reggel újabb robbanások hangját lehetett hallani Kijevben, a városi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy 12 emeletes lakóépületet lőttek az oroszok a Sevcsenko negyedében. A szomszédos 9 emeletes épület is megsérült a támadásban.

Az első hírek szerint 2 ember megsérült, 35 embert pedig ki kellett menekíteni. A tüzet helyi idő szerint háromnegyed 8-ra sikerült megfékezni, jelenleg túlélők után kutatnak az épületben. A közösségi oldalakra feltöltött különböző fotókon sűrű füstfelhő látszódott a környéken.

Az ukrán fővárosban kedd este óta kijárási tilalom van, az emberek többsége bunkerekben és óvóhelyeken húzta meg magát. A város vezetői kedden arról beszéltek, hogy nehéz és veszélyes időszak vár Kijevre.

Ukrajnai h?bor?

  
Tűzoltók dolgoznak egy tűzérségi támadásban megrongálódott lakóháznál Kijevben
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A tengerparti Mariupol ostroma közben meghalt az orosz támadók egyik tábornoka, Oleg Mitjajev – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója kedd éjszaka a Telegramon. Egy fényképet is közölt, amelyen állítása szerint az elhunyt vezérőrnagy látható. Mitjajev a negyedik orosz tábornok, akinek a halálát az ukráok bejelentették. Orosz oldalról nem erősítették meg a hírt. Egy orosz tábornok eleséséről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is említést tett éjszakai üzenetében, de nevet nem említett.

Az orosz támadásokban szintén fontos célpontnak számító Harkiv régió vezetője, Oleh Szinehubov arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai városnál kedden visszaszorították a támadókat. A Telegramon Szinehubov azt írta, hogy az orosz erők előző álláspontjuknál is távolabbra kényszerültek visszahúzódni.

Az ukrán vezérkar szerdára virradóra arról adott hírt, hogy az Ukrajnába behatolt orosz egységek 40 százaléka már jelentős veszteségeket szenvedett vagy teljesen megsemmisült. Mindezt független forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Háborús bűnök elkövetéséért tartja felelősnek Vlagyimir Putyint az amerikai szenátus helyi idő szerint kedden elfogadott határozata szerint. Az általában mélyen megosztott kongresszusi testület egyhangúlag fogadta el a határozatot, amely mások mellett a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságot kéri arra, hogy folytasson vizsgálatot az Ukrajnában február 24. óta zajló orosz támadások során elkövetett "erőszak, háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök" ügyében. A tervezetet Lindsey Graham republikánus szenátor nyújtotta be. Chuck Schumer, a demokraták frakcióvezetője már a szavazás előtt kijelentette, hogy a szenátus valamennyi tagja úgy gondolja: Putyin nem menekülhet meg az elől, hogy felelősségre vonják az ukrán nép ellen elkövetett orosz atrocitásokért. Az amerikai kongresszus szerint a nemzetközi vizsgálatoknak Putyin mellett az elnök részvételével működő orosz biztonsági tanács tagjaira és a katonai vezetőkre is ki kell terjedniük.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk