Megint több tucat tüntetőt öltek meg Mianmarban

  • narancs.hu
  • 2021. március 27.

Külpol

Ezzel csaknem 400-ra emelkedett a puccs elleni tiltakozó megmozdulások halálos áldozatainak száma. A katonai junta figyelmeztette a tüntetőket, hogy a tiltakozások résztvevőit "fejbe vagy hátba lőhetik".

Újabb több mint félszáz tüntető vesztette életét szombaton Mianmarban a katonai puccs elleni, majdnem két hónapja tartó tüntetéseken – jelentette a Myanmar Now hírportál. Közben a fegyveres erők napja alkalmából tartott tévébeszédében a juntát vezető tábornok ismét szabad választásokat ígért.

A Myanmar Now hírportál összesítése szerint az indokínai ország második legnépesebb városában, Mandalayban 13 tüntetőt öltek meg a katonák, akiket azért vezényeltek ki, hogy elfojtsák a tiltakozásokat. A közeli Sagaing régióból 9 halálos áldozatot jelentettek, míg a gazdasági fővárosból, Rangunból hetet. A hírportál által összesített mintegy hatvan áldozat között van egy ötéves kisfiú is. Egy egyéves gyereket a szemén talált el egy gumilövedék.

A szombati halálesetekkel már csaknem 400-ra emelkedett a puccs elleni tiltakozó megmozdulások halálos áldozatainak a száma a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű jogvédő szervezet számításai szerint.

Egy neve elhallgatását kérő ranguni független forrás, aki folyamatosan figyelemmel kíséri az áldozatok számát, az AP amerikai hírügynökség szerint azt közölte, hogy szombat késő délutánig 74 tüntető haláláról érkezett hír az ország több mint két tucat városából. Ez a legmagasabb napi halálozási adat lenne a február eleji katonai puccs óta tartó tiltakozások során.

 Előző nap az állami tévé útján a katonai junta figyelmeztette a tüntetőket, hogy a tiltakozások résztvevőit "fejbe vagy hátba lőhetik".

Szombaton a katonai junta vezetője, Ming Aung Hliang tábornok a fegyveres erők napja alkalmából tartott tévébeszédében ismételten ígéretet tett rá, hogy "szabad és tisztességes választásokat" tartanak majd, és ezzel visszatérnek a demokráciához Mianmarban, de ahogy a korábbi hasonló ígéreteknél, ezúttal sem bocsátkozott részletekbe.

Előzőleg az ünnep alkalmából tartott katonai felvonuláson a tábornok "igaz barátként" méltatta Oroszországot, amely Alekszandr Fomin helyettes védelmi minisztert küldte az eseményre. A katonai rezsim számára fontos, hogy maga mellett tudja az ENSZ Biztonsági Tanácsának két állandó tagját, Oroszországot és Kínát. Megfigyelők Peking támogatásaként értékelik, hogy a kínai kormány nyilvánosan nem bírálta sem a puccsot, sem az azt követő fejleményeket az egykori Burmában.

Az Európai Unió és Nagy-Britannia szombaton elítélte a mianmari katonaság által elkövetett gyilkosságokat.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.