Navalnijt alvásmegvonással kínozzák a börtönben, állítja az ügyvédje

  • narancs.hu
  • 2021. március 27.

Külpol

Éjszakánként nyolcszor ébresztik.

Alekszej Navalnij egyik ügyvédje közölt információkat a a Putyinnal szemben álló politikai erők bebörtönzött vezetőjéről. Ezek szerint Navalnij nemcsak lába elvesztésétől fél, hanem alvásmegvonásos kínzás alanya is a Pokrov 2. „javítókolóniában“, ahol börtönbüntetését tölti, írta meg többek között a német közszolgálati DW és az AP független hírügynökség.

Navalnij ügyvédjein keresztül üzente meg, hogy minden éjjel óránként felébresztik az őrök azzal, hogy egy kamerának hangosan jelentik: a fogoly még mindig a cellában van. 

Egyik ügyvédjével találkozhatott Navalnij, az ő állítása szerint az ellenzéki vezető meglehetősen rossz egészségi állapotban van.

Navalnij felesége, Yulia Navalnaja a közösségi médiában közölte: ez a bánásmód személyes bosszú az ellenzéki tevékenységéért.

Navalnij és ügyvédei korábban igényeltek megfelelő civil orvosi ellátást egészségügyi probémái, főként hátfájása miatt, ezt azonban az orosz hatóságok megtagadták. Állításuk szerint Navalnijt megvizsgálták, és egészségi állapota kielégítő.

A Pokrov 2. "javítókolónián" korábbi jelentések szerint mindennapos a fogva tartottak mentális és fizikai nyomás alá helyezése, például azzal, hogy megadott időre értelmetlen feladatokat kell elvégezni vagy hosszabb ideig egyhelyben kell állni.

Az ellenzéki politikust január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Navalnij szövetségesei mindeközben újabb tömegtüntetést szerveznek. 

Figyelmébe ajánljuk