Navalnijt alvásmegvonással kínozzák a börtönben, állítja az ügyvédje

  • narancs.hu
  • 2021. március 27.

Külpol

Éjszakánként nyolcszor ébresztik.

Alekszej Navalnij egyik ügyvédje közölt információkat a a Putyinnal szemben álló politikai erők bebörtönzött vezetőjéről. Ezek szerint Navalnij nemcsak lába elvesztésétől fél, hanem alvásmegvonásos kínzás alanya is a Pokrov 2. „javítókolóniában“, ahol börtönbüntetését tölti, írta meg többek között a német közszolgálati DW és az AP független hírügynökség.

Navalnij ügyvédjein keresztül üzente meg, hogy minden éjjel óránként felébresztik az őrök azzal, hogy egy kamerának hangosan jelentik: a fogoly még mindig a cellában van. 

Egyik ügyvédjével találkozhatott Navalnij, az ő állítása szerint az ellenzéki vezető meglehetősen rossz egészségi állapotban van.

Navalnij felesége, Yulia Navalnaja a közösségi médiában közölte: ez a bánásmód személyes bosszú az ellenzéki tevékenységéért.

Navalnij és ügyvédei korábban igényeltek megfelelő civil orvosi ellátást egészségügyi probémái, főként hátfájása miatt, ezt azonban az orosz hatóságok megtagadták. Állításuk szerint Navalnijt megvizsgálták, és egészségi állapota kielégítő.

A Pokrov 2. "javítókolónián" korábbi jelentések szerint mindennapos a fogva tartottak mentális és fizikai nyomás alá helyezése, például azzal, hogy megadott időre értelmetlen feladatokat kell elvégezni vagy hosszabb ideig egyhelyben kell állni.

Az ellenzéki politikust január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Navalnij szövetségesei mindeközben újabb tömegtüntetést szerveznek. 

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?