Megrázta a pofonfát a BBC, amikor kirakta Gary Linekert a műsorából

  • narancs.hu
  • 2023. március 11.

Külpol

A legendás focista keményen bírálta a kormányt, ezért a BBC megkérte, ne vezessen műsort. Minden sportműsorvezető kollégája felállt.

Szombatra a BBC brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság szinte összes sportműsora műsorvezető és stáb nélkül maradt, miután a munkatársak sorra visszaléptek a szerepléstől. Az ok: a BBC televízió előző nap felfüggesztette Gary Lineker műsorvezetői megbízatását, miután az egykori futballsztár egyik Twitter-bejegyzésében éles szavakkal ítélte el a konzervatív párti brit kormány által beterjesztett bevándorlási törvénytervezetet. Lineker szerint a tervezet kegyetlen és nyelvezete nem különbözik a harmincas évek Németországában alkalmazott nyelvezettől. A tervezet szerint jogilag kötelező lesz mindazok kitoloncolása, akik biztonságos országok érintésével illegálisan érkeznek brit területre; akik illegálisan lépik át a brit határt, azoknak véglegesen megtiltják, hogy valaha is visszatérjenek Nagy-Britanniába.

A BBC azt kérte Linekertől, hogy lépjen vissza az általa csaknem negyedszázada vezetett Match of the Day (MOTD) című hétvégi televíziós futballmagazin műsorvezetésétől, amíg nincs "egyértelmű álláspont" arról, hogy "miként használja" a közösségimédia-felületeket. A BBC szerint Lineker Twitter-bejegyzése sérti a médiatársaság szerkesztési iránymutatóiban megfogalmazott pártatlansági követelményeket.

Gary Lineker az angol foci legendás alakja, 80-szor szerepelt az angol válogatottban, az Everton, a Barcelona és a Tottenham Hotspur játékosa is volt. A MOTD 1964 óta fut a BBC műsorán, Lineker pedig a program történetének leghosszabb ideje szolgáló műsorvezetője, 1999 óta.

Felfüggesztése rendkívüli felzúdulást keltett. A Match of the Day két másik – szintén egykori futballsztár – műsorvezetője, Ian Wright és Alan Shearer bejelentette, hogy szolidaritásból ők sem vállalják a fellépést a szombaton esedékes következő műsorban. Ezt követően a BBC televízió- és rádiócsatornáinak szinte összes többi sportműsor-vezetője csatlakozott hozzájuk, így a BBC rádió 5 Live nevű népszerű csatornája kénytelen volt lemondani a labdarúgó-mérkőzések közvetítését és előre rögzített programokat sugárzott. A Match of the Day kommentátorok és elemzők közreműködése nélkül, csak a mérkőzések összefoglaló képanyagával jelentkezik szombat este.

A BBC bojkottálására szólította fel a Premier League a játékosokat és az edzőket, a brit újságíró szövetség (National Union of Journalists, NUJ) főtitkára, Michelle Stanistreet pedig "hatalmas öngólnak" minősítette Lineker felfüggesztését. Hozzátette: a BBC "ostoba és veszélyes" módon jár el, amikor ilyen mértékben enged a politikai nyomásnak.

Nem ez volt az egyetlen ballépése a BBC-nek a héten. A társaság úgy döntött ugyanis, hogy nem adja le David Attenborough új sorozatának egyik epizódját a televízióban, mert tart a konzervatív politikusok és a jobboldali sajtó reakcióitól, írja a 444. A részt így csak az iPlayer-en lehet majd megtekinteni. Attenborough a Brit-szigetek természeti értékeiről készít sorozatot – ez lesz a legendás tévés utolsó műsora. Az első öt epizód főműsoridőben fut majd a csatornán, az utolsó részt, mely az Egyesült Királyság természeti veszteségeiről szól, nem fogják leadni. Az epizódban azt mutatja be Attenborough, hogyan károsította a brit természetet a mezőgazdaság. A Telegraph újság már azzal támadta a BBC-t, hogy olyan sorozatot tűz műsorára, melyet lobbitevékenységük miatt korábban kritizált szervezetek finanszíroztak, mégpedig a WWF és az RSPB, egy brit madárvédelmi szervezet.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk