400 ezren tüntettek Franciaországban a nyugdíjkorhatár emelése ellen

  • narancs.hu
  • 2023. március 11.

Külpol

Nem tetszik az embereknek a reform.

Négyszázezres tüntetés volt március 11-én, szombaton Franciaországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt. A kormány a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan emelné 64 évre a nyugdíjkorhatárt, mivel egyre kevesebb fiatal, azaz aktív dolgozó jut egyre több idős emberre, így a nyugdíjrendszer nem fenntartható – írja az Index. A munkabeszüntetések a stratégiai ágazatokat is érintik, az olajfinomítók leállításával a munkavállalók erős nyomást gyakorolhatnak a francia kormányra, hiszen sztrájkjuk miatt üzemanyaghiány alakulhat ki a benzinkutakon. 

A korhatáremelés mellett 1200 euróra (478 ezer forintra) emelné a kormány a minimumnyugdíj havi összegét, és azt hosszú távon a minimálbér 80 százalékában állapítaná meg. Ez csaknem kétmillió embert érint. A teljes összegű öregségi nyugdíj 2027-től 43 év szolgálati év után járna. Élisabeth Borne miniszterelnök szerint a reform célja, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön 2030-ig, utána újabb változtatásokra lehet szükség.  Franciaországban az egyik legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár az unióban. 

A szakszervezet március 15-ére újabb tüntetést hirdetett meg, akkor fogadja el ugyanis a parlament a törvényt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk