Megszavazta az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Joe Biden gázai tűzszüneti tervét

  • narancs.hu
  • 2024. június 11.

Külpol

Már csak az érintett feleket kéne rávenni a dologra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta azt az izraeli-gázai tűzszüneti tervet, amit az Egyesült Államok javasolt még május végén - írja a BBC. A javaslat meghatározza a teljes tűzszünet feltételeit. Része többek közt a Hamász által fogva tartott túszok elengedése, a halott túszok maradványainak visszaadása és a palesztin foglyok cseréje. 

A Biztonsági Tanács 15 tagja közül 14 szavazott igennel az Egyesült Államok által kidolgozott határozatra, Oroszország tartózkodott.

A határozat kimondja, hogy Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és sürgeti a Hamászt, hogy egyezzen bele. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a döntéssel számos olyan kormányhoz és a világ leggazdagabb országait tömörítő G7 csoporthoz csatlakozik, amely támogatja a háromrészes tervet, amit május 31-én ismertetett az amerikai elnök.

Joe Biden amerikai elnök terve szerint az első, hathetes fázisban teljes tűzszünet áll be, és az izraeli erők kivonulnak a Gázai övezet lakott területeiről. Közben Izrael és a Hamász megállapodna a második fázisról, ami az ellenségeskedés végleges megszüntetését jelentené, és ha ez hat hét alatt sem sikerül, akkor a tűzszünet fennmarad. A második fázisban történne a fogolycsere, a harmadik szakaszban pedig jelentős újjáépítés indulna meg a földig rombolt Gázában.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bayerné–Demokratikus Koalíció: 0–3

  • narancs.hu

A Kúria elutasította a publicista feleségének felülvizsgálati kérelmét a rágalmazási perben, amely az Országos Vérellátó Szolgálat szerződéseinek nyilvánosságra hozása miatt indult Sebián-Petrovszki László (DK) képviselővel szemben.